Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stormen Jan drar in – varnar för lavinfara

Stormen Jan har dragit in över norra Sverige och har på flera håll nått orkanstyrka. Foto: JONAS BERGLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stormvarning råder i Norrlandsfjällen, och invånarna i Västerbotten uppmanas att förbereda sig för strömavbrott. Foto: JONAS BERGLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stormen Jan nådde under fredagen orkanstyrka.

Det råder stor lavinfara i delar av fjällen – där SMHI också klass 2-varnar för storm.

Jan drar dock under fredagskvällen och natten till lördagen långsamt bort österut.

Stormlågtrycket Jan drog in med full kraft över Sverige under natten till fredagen. SMHI varnade då för vindar på runt 25 meter i sekunden i nästan hela Norrland.

Mest utsatt har fjällområdena varit, och i västra Vindelfjällen råder stor lavinfara. Flera fjällvägar stängdes av, och tågtrafiken mellan Östersund och Duved stoppades.

Under torsdagskvällen uppmättes byvindar på 49,7 meter per sekund i Stekenjokk. Gränsen för orkanstyrka går vid 32,7 meter i sekunden. I den typen av vindstyrka går det inte att stå upprätt.

 

Har du bilder från stormen? Är du drabbad?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717 

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

 

Ett träd har ryckts upp med roten i Hallen i Åre kommun. Foto: Läsarbild

Skolbuss blåste av vägen

I Västerbotten uppmanades boende att stanna inomhus, förbereda sig för strömavbrott och surra fast sina saker.

– Vi uppmanar bland annat till att knyta fast lösa föremål, tappa upp dricksvatten, köpa värmeljus och batterier samt ladda mobilen, säger kriskommunikatör Lilian Johansson till VK.  

Barnen ska alla ha klarat sig oskadda. Foto: BODø BILBERGING / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

I den norska byn Valjnesfjord blåste en skolbuss med sex elever i av vägen och hamnade i diket. Alla barn klarade sig oskadda.

Åres säkerhetssamordnare Anna Hammarberg säger att personer med hemtjänst som har medicinska behov evakueras till korttidsboenden:

– Vi har också tagit höjd i räddningstjänsten, tagit fram bandvagnar och sett över materiel.

SMHI utfärdar klass 2-varning

SMHI klass 2-varnade för storm i Jämtlandsfjällen, Härjedalsfjällen samt södra och norra Lapplandsfjällen. Klass 1-varning för hårda vindbyar rådde i Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.

Enligt Tora Tomasdottir, meterolog på väderinstitutet Storm,  kommer det att bli rejält blåsigt även i norra Dalarna och Gävleborg. SMHI:s varningar kan utökas under fredagen:

Länstidningen i Östersund rapporterade att en skola och en förskola i Bergs kommun i Jämtland skulle vara stängda på fredagen. Flera skolor i Västerbotten skulle också hålla stängt, enligt SVT.

Tusentals fortfarande utan ström

Tusentals saknar fortfarande ström efter att stormen Alfrida slog till mot Roslagskusten förra veckan. Stormen Jan kan få minst lika förödande konsekvenser i norra Sverige.

Precis som med Alfrida är Jan en så kallad januaristorm, vilket sker på vintern när varm och mild luft möts.

– Temperaturskillnaderna för med sig mycket vind. Det här händer på vintrarna, men det är inte varje år som det blir så här blåsigt, säger Tora Tomasdottir.

Drar långsamt bort österut

På fredagskvällen rapporterade SMHI följande:

”Stormlågtrycket Jan med centrum över nordligaste Skandinavien drar under kvällen och natten långsamt bort österut. Lågtrycket har orsakat och fortsätter ge kraftiga vindar över norra Sverige, stormstyrka i medelvind har nåtts på flera håll över fjällen, och vindbyar med orkanstyrka.

Vinden öster om fjällen har börjat avta allt mer under den tidiga kvällen, men på en del håll har vi inledningsvis mycket hårda vindbyar.

I fjällen snöfall och snöbyar som i samband med vinden ger mycket dåliga siktförhållanden och kraftig drivbildning.

I söder betydligt lugnare väderförhållanden och i natt väntas på många håll klart till halvklart väder och fallande temperatur till minussidan.”

Snöfall väntas på söndag

På söndag rör sig ett nytt lågtryck in västerifrån och snöfall väntas över stora delar av landet. 

I södra Götaland samt längs kusterna väntas temperaturer strax över noll grader och där faller nederbörden helt eller delvis som regn.

 

 

Den allvarligaste varningsklassen

SMHI:s definition för klass 2-storm: 

Medelvind på minst 25 meter i sekunden. Mycket svårt att gå upprätt. Vid lös snö obefintlig sikt. Farligt att vistas på fjället. Vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen.

Källa: SMHI

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!