Se upp för kyleffekten. Iskalla vindar och minusgrader väntas i slutet av veckan. Foto: KEVIN FRAYER / AP/ CPSe upp för kyleffekten. Iskalla vindar och minusgrader väntas i slutet av veckan. Foto: KEVIN FRAYER / AP/ CP
Se upp för kyleffekten. Iskalla vindar och minusgrader väntas i slutet av veckan. Foto: KEVIN FRAYER / AP/ CP
Det kommer att bli betydligt varmare i norr än i söder den närmaste tiden. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH / TTDet kommer att bli betydligt varmare i norr än i söder den närmaste tiden. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH / TT
Det kommer att bli betydligt varmare i norr än i söder den närmaste tiden. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH / TT

Det galna vädret: Polarvind drar in i söder – samtidigt plusgrader i Norrland

Publicerad

Våren är försenad och nu kommer ett nytt bakslag.

Iskalla polarvindar väntas över södra Sverige i slutet av veckan. Samtidigt blir det minusgrader även mitt på dagen.

På natten går temperaturen ner till tvåsiffriga minus.

– Är man ute i vinden kommer det att kännas bistert, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Det är ett högtryck som växer in över Sverige med start i norr. Med detta följer kallare väder och tilltagande vindar från nord till nordost.

Vårkänsla – glöm det!

Räkna med tvåsiffriga minus nattetid och även minusgrader mitt på dagen i Götaland och Svealand fram mot helgen - trots att solen skiner från klarblå himmel på många håll.

Kall polarluft som drar in

Och samtidigt en iskall nordostlig vind. Mest kommer det att blåsa i sydöstra Götaland och längs Skånekusten.

– Det är kall polarluft som drar ned i samband med högtrycket. Enligt prognosen blir det mest blåsigt under lördagsdygnet och då kan det bli en påtaglig kyleffekt om man är ute, säger meteorologen Lasse Rydqvist.

På sydkusten väntas en medelvind på upp till 15 meter per sekund och 24 i byarna. Det blir även blåsigt in över land med omkring åtta meter per sekund i exempelvis Växjötrakten.

 

Minusgrader väntar i söder – och blåsten gör att det kommer att kännas ännu kallare.Foto: PETR DAVID JOSEK / AP/ TT

Med två minusgrader i luften kommer det att kännas som 15 minus eller ännu kallare om man räknar med vindens kyleffekt.

Då finns risk för förfrysning om man inte klär sig ordentligt.

– Det blir bistert i södra Götaland, men längre norrut är vindarna mer beskedliga. Dock kan snöbyar bildas över Östersjökusten, konstaterar Lasse Rydqvist.

Varmare i Norrbotten än i Skåne

Tittar man på väderkartan för helgen är det lite upp-och-nedvända världen. För samtidigt som det är minusgrader och fortsatt vinter i söder kommer det att bli ovanligt höga temperaturer i norr.

Om prognosen står sig blir det flera grader varmare i Haparanda än i Ystad under söndagen.

 

Meteorologen Lasse Rydqvist befarar att våren blir försenad i år.

– Det blir en mildluftsattack i norr och i Norrbottens och Västerbottens kustland kan det då bli flera plusgrader, samtidigt som man har minus nere i Götaland, förklarar Rydqvist.

Väderomslaget innebär att man i södra halvan av landet får vänta ett tag till på våren.

 

På några platser i Sydsverige har de första vårtecknen visat sig. Men i helgen är det norra Norrland som vårkänning medan södra Sverige får stå ut med minusgrader.Foto: CHRISTER WAHLGREN

Den meteorologiska våren, när det är över nollan i dygnsmedeltemperatur minst sju dygn i sträck, har ännu bara inträffat på några få håll i Sydsverige och på södra Öland och Gotland.

Våren försenad i södra delen av landet

Normalt ska våren ha kommit till hela Götaland runt 20 mars och även i södra Svealand en knapp vecka senare, enligt SMHI:s väderstatistik.

– Jag tror inte det blir så i år, utan våren kommer att infinna sig lite senare. Det finns inga tydliga vårtecken i nästa vecka heller, utan snötäcket lär ligga kvar ett tag till över större delen av Sverige, avslutar Lasse Rydqvist.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag