Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stormen Dennis är här – omfattande problem

Se kraftiga översvämningarna i Uddevalla efter stormen Dennis
På länsväg 1610 i Viskafors är det översvämningar på söndagen.
Foto: JOAKIM ERIKSSON
På Kungstorget i Göteborg har stormen Dennis dragit fram.
Foto: Jonathan Berntsson

Stormen Dennis har dragit in över Sverige och Västkusten har fått ta den första vädersmockan. 

I trakterna runt Borås har flera hus drabbats av översvämningar på grund av ovädret – och tusentals hushåll har blivit utan ström.

Räddningstjänsten går ut och varnar för att gå ut i ovädret:

– Tänk till en extra gång, säger Christer Wahlström på räddningscentral Mitt, till Aftonbladet.

Det blåser rejält på flera håll i Sverige och under söndagen utfärdade SMHI riskvarningar för stormbyar i delar av landet. I Uddevalla har det blåst kraftigt och under förmiddagen stängde man Uddevallabron. 

– Nu blåser det över 30 meter i sekunden, så nu är det stängt för all trafik. En hel del träd har blåst omkull från Värmland och nedåt på Västkusten, säger Katarina Wolffram vid Trafikverkets presstjänst.

Under söndagsförmiddagen rörde sig stormen delvis österut. I Jönköpings län har träd blåst omkull, bland annat över E4 mellan Jönköping och Gränna.

– Det var en gran som blåst omkull och toppen täckte ena körfältet men vi har sågat bort toppen och körfältet är öppet igen, uppger räddningscentralens ledningsoperatör.

Under sen eftermiddag blåste det upp rejält, vilket resulterade i mycket nedfallna träd, bland annat i Örebro län, Dalarna och Västmanland.

– Det kan finnas risk för nedfallna träd på järnvägen, men vi har ännu inte fått in något sådant samtal, säger Katarina Wolffram på Trafikverket.

I Uppsala län varnar räddningstjänsten för att ge sig ut i stormen:

– När väderleksrapporten visar att det ska blåsa 25–30 meter per sekund längs kusten borde man förstå att man inte ska ge sig ut, säger Christer Wahlström på räddningscentral Mitt, till Aftonbladet.

Ingen person ska ha kommit till skada under stormen i Sverige.

Flera hus drabbade av översvämningar

I Borås-trakterna har det regnat väldigt mycket och flera hus har blivit översvämmade. Räddningstjänsten Södra Älvsborg säger att man har fått in en hel del larm som man försöker hantera. 

– Vi är ute på sju platser. Det är olika villor som blivit vattenfylld och en väg i Viskafors där det står vatten över vägbanan. Ett antal träd som fallit här och var också, säger Jan Kuusisto. 

SMHI har varnat för att det på vissa håll kan komma lika mycket regn under söndagen som det brukar under hela februari. I Västsverige var det under söndagseftermiddagen högt vattenstånd. 

Klass 2-varningar har utfärdats för mycket höga vattenflöden i Ätran och Viskan. Varningen definieras som mycket höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vart tionde år och vart femtionde år. Översvämningsproblem på utsatta ställen.

Det är dels vinden som har medfört att vattenståndet stigit längs kusterna. Klass 1-varningar har utfärdats för Kattegatt och Skagerrak för högt vattentillstånd. Även i norra och södra Bottenhavet har klass 1-varning utfärdats. För Bottenviken och Norra Kvarken har SMHI utfärdat klass 2-varning för mycket högt vattenstånd.

TV: ”Träden kan blåsa ner – inget snack om det”

Dag Jönsson är i Lysekil där stormen Dennis väntas slå som hårdast.
I Kungälv har en studsmatta svepts med av blåsten.
Foto: Martin Pettersson
Ett träd över väg 182 i höjd med Asklanda, Vårgårda.
Foto: Daniel Olsson
En kvinna kämpar mot ovädret.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sandareds IF:s A-plan i Borås kommun svämmades över på söndagen.
Foto: Anton Wall

Tågtrafiken inställd

Tågtrafiken har ställts in på sträckorna Uddevalla-Strömstad, Håkantorp-Gårdsjö, Herrljunga-Vänersborg. Herrljunga-Borås och Borås-Varberg, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande. Trafiken på sträckorna väntas återupptas först på måndag klockan 18.

Från lunchtid på söndagen ställs även trafiken in på sträckorna Halmstad-Jönköping, Vaggeryd-Nässjö, Nässjö-Vetlanda och Nässjö-Hultsfred. Den trafiken beräknas kunna återupptas vid lunchtid på måndag.

Även tågtrafik mellan Göteborg-Borås och Stenungsund-Uddevalla har ställts in, där prognosen är satt till 13.00, respektive 15.30.

Även en del färjelinjer på Västkusten ställdes in bland annat Kornhallsleden mellan Kungälv och Göteborg, men öppnades senare under söndagen.

Ett SAS-flyg ställdes in som skulle gått från Paris till Stockholm, skriver Aftonbladet.

Flera elbolag har förberett sig på stormens framfart. Både Vattenfall och Ellevio har haft några mindre strömavbrott under söndagsmorgonen och förmiddagen. 

– Vi har haft totalt 17 000 drabbade kunder i landet. Det har varit i Dalsland, Bergslagen och Sörmland. Men många får tillbaka elen relativt snabbt, sa Markus Fischer, pressekreterare på Vattenfall, som senare under söndagskvällen meddelade att strömlösa hade minskat.

Båda elbolagen utökade sin beredskap inför stormen.

– Vi har fördubblat beredskapen med både montörer, kundservice och företagets driftcentral, säger Rebecca Persson, presskommunikatör på Ellevio, till TT. 

Man i Wales påträffad död – ytterligare två omkomna

Engelska Sky News rapporterade på söndagseftermiddagen att en man dött i södra Wales efter att ha fallit i floden Tawe. 

Vid lunchtid i lördags bekräftade polisen i engelska Kent att man bärgat en död kropp ur vattnet vid Herne Bay. Tidigare på dagen hittades en annan kropp, som tros vara en sjöman som tidigare på dagen fallit överbord från en oljetanker i samma område.

TV: Stormen Dennis ställer till problem för flygen:

Här kämpar planet för att landa i stormen.

Tv: Meteorologens varning: ”Var försiktig”

Många tåg inställda • SMHI varnar