Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Den gångna vintern var mild och stormig

Snö och is på Stockholms gator i februari.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Vår i Malmö 2018.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den gångna vintern var mildare än normalt, med mer nederbörd och nytt nationellt värmerekord i februari. Det skriver SMHI i en sammanfattning av vädret under vintermånaderna december, januari och februari. 

De mest uppseendeväckande väderhändelserna var enligt SMHI de fyra stormarna, den långa köldperioden i norr och värmerekordet i slutet av februari.

Vinterns högsta temperatur uppmättes den 26 februari i Karlshamn på 16,7 grader. Vinterns lägsta temperatur, minus 39,5 grader. uppmättes den 31 januari i Nikkaluokta i norra Lappland.

Under januari månad drabbade stormen Alfrida de sydöstra delarna av landet följd av stormen Jan som nådde orkanstyrka i fjällen. Samtidigt var medeltemperaturen lägre än normalt i delar av norra Norrland och västra Värmland. Under februari drabbades norra Sverige av stormarna Julia och Mats.