Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Då kommer solen tillbaka – efter ovädret: ”Inte fy skam”

Maria Augutis från Väderinstitutet Storm ger en prognos för helgen
Nästa vecka ser ut att bli varmare.Foto: Colourbox
Solen kan göra comeback.Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix
Enligt prognosen kan det varma vädret hålla i sig fram till mitten av nästa vecka.Foto: Colourbox

Nästa vecka väntas solen göra comeback efter ostabilt väder.

Enligt prognosen kan det bli uppåt 23 grader i delar av landet. 

– På sina håll kan det kännas betydligt varmare, säger Maria Augutis, meteorolog på Storm.

Nästa vecka är det dags att ta fram picknickfilten och ordna matsäck. I veckan kommer nämligen stora delar av landet få mellan 20 och 23 grader. Enligt prognosen kan det varma vädret hålla i sig fram till mitten av nästa vecka. 

– Det kommer bli varmare än det har varit. Även om vi inte ser samma temperaturer som vi hade i juni, när det var uppåt 30 grader. Men på sina håll kommer det kännas betydligt varmare, säger Maria Augutis.

Maria Augutis, meteorolog på Storm.

Störst chans för värme kommer det vara i Östra Svealand, i Uppsala- och Stockholmsområdet. Där förväntas det bli uppåt 23 grader på måndag. Även södra Sverige förväntas få besök av solen nästa vecka. 

– Vädret är fortfarande ostabilt. Men vi får vara hoppfulla, det ser ut att bli finare väder nästa vecka än vad det har varit. 

”Inte fy skam”

Den senaste tiden har flera lågtryck ”dansat” över Sverige, och enligt prognosen kommer dessa att dra över Västra Götaland i början av nästa vecka. 

Finns det någon möjlighet att det blir lika varmt som i juni nu fram över?

– Inte som det ser ut nu. Det är varmt i Europa på sina håll, men det är fortfarande lågtryck som drar över Sverige. Men nu under sommaren är det svårt att fasställa en prognos mer än fem dagar framöver. Vädret är ostabilt så här års. 

– Men 20 till 23 grader är inte fy skam heller, säger Maria Augutis. 

Ovanligt kallt i juli

Generellt sätt har det varit lägre temperaturer än normalt i juli. Det gäller framför allt norra Sverige och delar av Dalarna. Den senaste veckan har det även diskuterats huruvida juli varit en rekordkall månad. 

– Det har varit en kall juli, särskilt i kontrast till värmen vi hade under juni. Vi kan ännu inte fastställa om vi kommer upp i några rekord under julimånad. Men nästa vecka kommer vi att kunna säga mer.