Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Då är värmen tillbaka

Då kommer solen och värmen tillbaka.
Efter en ovanligt kall start på juli är värmen på väg tillbaka.Foto: ROBIN ARON
Tora Tomasdottir, metereolog på StormGeo.Foto: Pressbild / StormGeo

Efter en ovanligt kall start på juli är solen och värmen på väg tillbaka. På onsdag och kan hela landet förvänta sig varmt väder.
– Det är på väg att vända nu. Det kommer bli en normal temperatur, i stället för lägre än normalt, säger meteorologen Tora Tomasdottir. 

Det har varit en ovanligt kall start på juli, men nu kommer solen och värmen tillbaka i stora delar av landet.

– Det vänder redan i dag om man ser till Norrbotten, Västerbotten och Lappland. Här kommer det spricka upp under dagen och temperaturen kan stiga upp mot 19 grader, säger Tora Tomasdottir. 

Snart är det läge att dra på sig solglasögonen igen.Foto: Colourbox

Soligt väder att vänta i hela landet

Hon säger att värmen kommer vara i de nordligare delarna under måndagen, men att hela landet kan förvänta sig bra väder fram mot onsdag. 

– I södra delarna av Norrland har vi ett regnområde, men det kommer sjunka bort i morgon. Fram mot onsdag kommer molnen har lättat något i Svealand och Götaland, och ja, då kan man ha semester i hela landet, säger hon. 

Hur länge kommer det fina vädret hålla i sig? 

– Det ser ut att hålla i sig mitten av den här veckan och framåt. Temperaturen kommer vara lite högre. Det kommer vara mer sol och mindre moln, även om det kommer bildas lite moln och någon regnskur. Men mer åt det soliga hållet, säger hon. 

LÄS MER: Väderprognoser för Sverige och utlandet

Fortsatt lågtryck – men efter regn kommer solsken.

Finns chans för varmt väder 

Hon menar att starten av juli har varit ovanligt kall, och att temperaturen har varit mycket lägre än normalt i hela landet. 

– Det har varit en vecka i juli och där har temperaturen varit lägre än det brukar, och där är referensperioden 1961 till 1990. Men många tycker nog att det har varit mycket lägre än det brukar, eftersom vi har haft en period med högre temperatur än normallt, säger hon. 

Långtidsprognosen är positivt, men trots det är det inga höga temperaturer som väntar. 

– De närmsta tio dagarna väntar en normal temperatur. Ingen värmebölja är på gång, men vi brukar ha en hög värme i slutet av juli och början av augusti. Så det finns fortfarande potential att vi får en varmluft, men vi får vänta och se helt enkelt, säger hon.