Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brrrrr... Här var det 42 minusgrader i natt

Det kommer att vara fortsatt iskallt de närmaste dagarna, enligt SMHI. Foto: Skovdal/Colourbox
Säsongslägsta, 42,8 minusgrader, uppmättes i Naimakka i nordligaste Norrland. Foto: Skovdal/Colourbox

42,8 minusgrader!

Så kallt var det i nordligaste Norrland i natt.

Kallast under hela 2000-talet, enligt både SMHI och väderinstitutet Storm.

– Det är jädrigt kallt, säger Johan Groth, meteorolog på Storm.

Kölden påverkar även trafiken – tåg och bussar är inställda.

Säsongslägsta, 42,8 minusgrader, uppmättes i Naimakka i nordligaste Norrland - och till TT säger Marcus Nilsson, meteorolog på SMHI, att det kommer vara fortsatt kallt.

– Det kommer fortsätta att vara kallt resten av veckan i de norra delarna av landet, med en medeltemperatur en bra bit ner på minussidan, säger Marcus Nilsson.

Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm, tror att risken att rekordet ska slås under de närmaste dagarna är låg.

– Jag tror inte att det slås den kommande natten, det kommer nog in lite moln över området - men det är på håret. Jag skulle inte satsa pengar på att det slås, men det är hårfint, säger han.

Kallt i hela Norden

I södra Sverige kommer temperaturen ligga relativt intakt - på minussidan - de närmaste dagarna. Men i helgen väntas det bli något mildare och i Götaland och Svealand väntas det bli så pass varmt som nollgradigt.

Även i grannländerna är det kallt, skriver TT. I norska Karasjok uppmättes 41,1 minusgrader under gårdagen, vilket är nytt köldrekord för säsongen, rapporterar nrk.no.

Ett sådant sattes även i morse i Finland med 40,7 minusgrader i Muonio i Lappland, enligt FNB.

Kyligast under millenniet

Även trafiken påverkas av kylan. Tågbolagen SJ och Norrtåg har ställt in flera av sina turer på grund av kylan på sträckorna Luleå, Umeå och Kiruna.

– Det är en bedömning som trafikledningen har gjort när man inte kan säkerställa säkerheten för passagerarna. Tåget kan bli stående på spåret och då blir det snabbt kallt ombord i sådan här extrem kyla, säger Isak Dan på Norrtågs presstjänst.

På vissa turer har Norrtåg satt in ersättningsbussar under torsdagen och fredagen, medan andra tåg är helt inställda. Drabbade passagerare kan antingen boka om sin biljett eller få pengarna tillbaka, upplyser Isak Dan.

– De får kontakta kundtjänst som kan hjälpa dem, säger han.

Vissa av Länstrafikens busslinjer i Norrbotten är också inställda. Det gäller framför allt i Gällivare och Jokkmokk.

Ställt till svårigheter

Den extrema kylan har ställt till svårigheter för räddningsarbetare både onsdagen och torsdagen. Vid en brand i Jokkmokk i går var det smått omöjligt att använda traditionella släckningsmetoder - så fort vattnet stängdes av så frös det i slangarna.

Även vid en storbrand i Borås i dag har vädrets ilskna grepp gjort räddningsarbetet vanskligt.

De 42,8 minusgraderna som uppmätts i Naimakka är den kallaste temperaturen som uppmätts i Sverige sedan 1999, rapporterar Aftonbladet. Johan Groth på Storm bekräftar att det var evigheter sedan det var så här kallt.

– Det stämmer faktiskt att det är det kallaste under detta århundradet. Inte sedan januari 1999 har det uppmätts en så här låg temperatue, säger Groth.