Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brittsommaren fortsätter – kan bli uppåt 20 grader

Från och med onsdagen börjar varmare luft att strömma in över landet med sydliga vindar. Foto: SHUTTERSTOCK
"Det blir bra mycket varmare än vad det varit", säger Tora Tomasdottir, meteorolog. Foto: AFRICA STUDIO - FOTOLIA / AFRICA STUDIO - FOTOLIA 90195119

Låt höstjackan, vantarna och halsduken hänga. 

Nu blir det äntligen brittsommar igen – med uppåt 20 grader. 

– Det blir ganska soligt, ganska vindstilla och varmt, säger meteorologen Tora Tomasdottir.  

Nu får alla som saknar sommaren en välbehövlig paus från hösten.  

Från och med onsdagen börjar nämligen varmare luft att strömma in över landet med sydliga vindar. Vi får det som kallas brittsommar: varma och soliga dagar runt Birgittadagen 7 oktober, efter en period med kyligt och höstlikt väder. 

– Det här är en begränsad period. Men det ser faktiskt ut som att det är ganska länge den här gången, nästan en vecka. Imorgon kommer värmen upp över oss. Det kan närma sig 20 grader i söder men även i inre Norrland kan det bli över 10 grader, vilket det inte har varit de senaste dagarna. Det blir bra mycket varmare än vad det varit, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

Tora Tomasdottir, meteorolog på Stormgeo. Foto: MAGNUS HELLBERG

Allra varmast på onsdagen ser det ut att bli i sydöstra Götaland.

Den som tycker om att grilla får nu ytterligare ett par tillfällen att göra just det. Enligt Tora Tomasdottir ser det härliga vädret ut att hålla i sig fram till mitten av nästa vecka – då ett nytt lågtryck väntas medföra klart lägre temperaturer.

”Det blir ganska soligt”

Den som hunnit stoppa solglasögonen i byrålådan kan plocka fram dem igen. För det ser ut att bli soligt också, särskilt i södra halvan av landet, under de närmsta dagarna. 

– Vid den här årstiden kan vi inte få upp värmen över 20 grader utan sol. Så det krävs att det är molnfritt, säger Tora Tomasdottir och sammanfattar: 

– Det blir ganska soligt, ganska vindstilla och varmt. 

På onsdagen ser det ut att bli allra soligast i Götaland och delar av norra Norrland. I övriga delar av landet väntas växlande molnighet. 

Enligt SMHI är helgens väder dock mer osäkert. Kyligare luft finns i väster med regn- och snöoväder. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!