Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Britt-Marie insnöad och strömlös på sin födelsedag

Katarina Partala och maken Joakim som blev räddaren i nöden.
Britt-Marie Bylinvärmer sig med braskaminen i snöovädret – med elavbrott dessutom.
Sandra Roshag, jobbar på trygghetslarmet i Strängnäs kommun, och hade en snöig morgon på jobbet.
Foto: Privat

Britt-Marie Bylin, 63, i Norrtälje blev både strömlös och insnöad – på sin egen födelsedag.

Det är andra gången på kort tid man är utan el.

– Jag fick sms:a barnen och ställa in. Det är livsfarligt på vägarna och jag kan inte ens koka kaffe, berättar Britt-Marie.

Snöfallet under natten till söndagen överraskade många människor i stora delar av landet. Britt-Marie Bylin och hennes make i Utlunda utanför Norrtälje vaknade vid 07.30 på morgonen utan el. Snön hade vräkt ned under natten.

Vid 13-tiden var det fortfarande strömlöst i huset.

– Maken är ute och skottar snö och jag sitter här inne med katterna vid braskaminen, berättar Britt-Marie.

Födelsedag utan elektricitet

Tillråga på allt elände är det hennes födelsedag. Men kalaset fick ställas in för Britt-Marie vill inte att barnen ger sig ut på vägarna i snöhalkan. Dessutom blir det svårt att brygga kaffe utan el.

– Vi ska åka till en restaurang och äta middag när maken skottat och plogat klart. Som tur är har vi skaffat en fyrhjuling med plog på.

Snön har vräkt ner utanför Norrtälje där Britt-Marie Bylin bor.
Foto: Privat

Britt-Maries hushåll var ett av många i Roslagen som drabbades av omfattande strömavbrott när stormen Alfrida drog fram i början av året. Nu har hon suttit hela förmiddagen och försökt ringa till elbolaget, men kommer inte fram.

– Vi har ofta strömavbrott, men ändå har man inte lärt sig, suckar Britt-Marie. Vi har inte bunkrat batterier, konservburkar eller vatten. Men det är väl dags att göra nu.

Körde fast - räddad av maken och svärfar

Katarina Partala i byn Karbenning i Norbergs kommun i Västmanland vaknade med ett tjockt snötäckte utanför sitt fönster. Samtidigt hade hon lovat att åka och titta till sin mammas katter i en annan del av kommunen.

Det slutade med att hon fastnade i snödrivorna med bilen. Den gick inte att rubba och med småpanik fick Katarina larma sin man Joakim som tillsammans med sin pappa Pasi ryckte ut med snöskyffel – till fots i snöyran.

– Jag är tacksam att de kunde skotta ut mig annars hade jag blivit insnöad hos mamma. Det är jättemycket snö, säger Katarina. Katterna mår för övrigt väl och Katarinas mamma är på väg hem.

Katarina Partala körde fast i snön och slog larm till make och svärfar som ryckte ut i snöovädret till fots.
Foto: Privat

”Måste skotta undan för att hjälpa de äldre”

Även Stockholm föll en hel del snö under natten. Klas Johansson, 62, på Södermalm  inledde söndagsmorgonen med en snöskyffel i händerna.

– Snöröjningen var här i går, men i dag lär de inte komma, så här får vi nog hjälpas åt allihopa, säger Klas och fortsätter:

–  Det är många gamla människor som bor i föreningen och kanske vill handla eller något och de kommer inte fram. Då år man bita ihop och skotta.

Klas Johansson tycker det är vackert och fint med all snö och kul för barnen, men själv skulle han hellre ha 20 graders värme året runt.

– Det är tungt också eftersom temperaturen ligger precis på noll. Men det är bra träning att skotta. Sedan får man väl gå upp och ta sig en kopp choklad när man är klar.

Också Arlanda flygplats drabbades av snöovädret och det blev kraftiga förseningar när landningsbanorna skulle rensas från snömassorna. En drabbad var deckarförfattaren Hanna Lindberg som på söndagseftermiddagen satt fast på Amsterdam-Schiphols flygplats. Detta på grund av väderproblemen i Sverige.

– Jag har varit i Milano och lanserat min andra deckare och bokade morgonflyget hem för att inte missa min son Dags ettårsdag. Nu flyttas avgången till Arlanda fram hela tiden. Jag begriper inte varför snöovädren varje år kommer som en överrasknig i Sverige, säger Hanna Lindberg och tillägger:

– Så när jag väl kommer hem har jag missat Dags ettårsdag.

Författaren Hanna Lindberg fastnade i Holland på grund av snöovädret i Sverige.
Foto: Privat

Hemtjänsten insnöad i Strängnäs

Sandra Roshag jobbar på enheten för trygghetslarm i Strängnäs kommun och hon fick en snöig start på jobbmorgonen.

– Det började med att jag fastnade med min bil på morgonen när jag skulle ta mig till jobbet, berättar Sandra Roshag. 

Väl på jobbet var det kaos överallt, som hon beskriver det.

– Det gick knappt att ta sig fram. Det blev ett problem för både hemtjänst och för oss på trygghetslarmet. Så vi fick ringa akut jour som kom och plogade vår parkering, säger hon.

De oplogade vägarna gjorde att en del av deras brukare fick vänta på besök.

– Vissa besök av hemtjänsten blev inte gjorda, så då fick man välja lite vilka som skulle prioriteras först, säger Sandra Roshag.