Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blåsten slet träd itu – Ulrikas häst skenade

Ulrika Oskarssorn Garpenberg. Foto: Privat / Privat
Ulrikas häst Diwa. Foto: Privat / Privat
Hästen Greta. Foto: Privat / Privat

De kraftiga vindarna som härjar i Sverige gör skogen till en farlig plats. 

– Vi såg hur ett träd klövs i mitten och föll. Hästarna blev skogstokiga och stack, säger Ulrika Oskarsson Garpenberg i Västervik, vars morgonritt med ponnyn Diwa blev en dramatisk upplevelse. 

Även i Stockholmsområdet har det blåst kraftigt – och en man i 20-årsåldern föras till sjukhus efter att ha skadats av ett fallande träd. Han ska dock ha klarat sig utan svåra skador.     

Det norska ovädret drar in över Sverige och SMHI klass 1-varnar för ”mycket hårda vindbyar” över Västra Götaland, förutom Sjuhäradsbygden och Göta älv, och Vänern. 

Den kraftiga blåsten kan förvandla skogarna till livsfarliga fällor, vilket Ulrika Oskarsson Garpenberg och hennes vän fick erfara under söndagsmorgonen. 

Ulrika: ”Det lät nästan som om någon sköt”

Tillsammans med hästarna Diwa och Greta skulle de ut på en morgonritt i Västervik. 

Ulrikas häst Diwa. Foto: Privat / Privat
Hästen Greta var också med under den skrämmande upplevelsen. Foto: Privat / Privat

– Vi gav oss tidigt på morgonen för att komma i väg innan blåsten kom i gång. Vindarna tilltog och när vi hade kommit i väg en bit hörde vi hur det small till. Det lät nästan som om någon sköt, men ljudet höll på länge så det var inte bara ett knak. Så såg vi hur ett träd klövs i mitten och föll på vänster sida. Hästarna blev skogstokiga och stack, säger Ulrika Oskarsson Garpenberg. 

Trots att hästarna skenade lyckades hon och hennes vän hålla sig kvar. 

– Vi höll oss kvar och försökte vara lugna själva så att hästarna inte skulle känna att vi var rädda. Vi fick fortsätta att skritta framåt ett tag så vi inte bara vände – för då hade de stuckit igen. 

Ulrikas varning till andra: ”Tänkte väl inte att ett träd skulle kunna klyvas”

När de till slut kunde vända om och återvända hem så såg de trädet på nytt. 

– Det såg ut som om blixten hade slagit ned i mitten av det. Hästarna var skärrade på väggen hem, de hoppade till så fort det kom en gren. Det är deras instinkt att fly från fara. 

Nu vill Ulrika Oskarsson Garpenberg varna andra för att ge sig ut på samma vis. 

– Vi sa att vi aldrig mer kommer sticka ut när det blåser så här. Jag tycker att man kanske inte bör sticka ut i skogen när det blåser mycket. Jag tänkte väl inte att ett träd skulle kunna klyvas på det här sättet. Men det var tur att det gick inåt skogen och inte utåt, för då hade det hamnat framför oss, bakom oss eller på oss. 

Man förd till sjukhus efter att ha träffats av fallande träd

Även i Stockholmstrakten har det blåst kraftigt under söndagen. 

I södra Stockholm fick en man i 20-årsåldern föras till sjukhus efter att han träffats av ett fallande träd. Hans tillstånd ska dock inte vara allvarligt och han har varit talbar. 

Vid ett bostadsområde på Gärdet, i Stockholm, föll ett träd rakt över en gångbana. 

Elizabeth Åkerström och Pernille Collett. Foto: Privat / Privat

– Vi kom precis när det hände, så hörde vi bara hur det brakar som satan och såg en kvinna springa, berättar Pernille Collett som var ute på Gärdet i Stockholm tillsammans med sin sambo Elizabeth Åkerström.

Träd föll över gångbana i Stockholm. Foto: Expressen TV

Hon vittnar om dramatiska scener. 

– Det var en familj med barn och barnvagn som fick springa undan, de var bara några meter därifrån. Vi var inte säkra på om det låg någon under trädet först, men ingen var under.

Meteorologen varnar: ”Plocka in lösa föremål”.