Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Här blir det snö till julafton

Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / /IBL
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Se fram emot en gnistrande julafton!

Sol och kalla temperaturer ger goda förutsättningar för en strålande vinterdag.

– Det är riktigt goda chanser för en vit i jul i hela landet, säger meteorolog Tora Tomasdottir i Expressen TV.

Det finns ingen anledning att kasta sig över julmaten och tv-soffan när julhelgen börjar. Passa i stället på att ta fram pulkor och skidor för en dag i gnistrande snö och solsken.

Snön täcker redan nu stora delar av landet och under söndagen fortsätter snöfallet på många håll. Fallande temperaturer gör därmed att det finns goda chanser att nederbörden kommer som snö även i sydligaste Sverige.

– Det är riktigt goda chanser för en vit i jul i hela landet för den här snön eller blötsnön som faller i Skåne kommer övergå mer i snöfall under söndagen så då kan det bli vit jul även i Skåne, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Kylslagen julafton

Hon befinner sig just nu i Funäsdalen i Härjedalen där vintern tagit ett rejält grepp om landet, även om snötäcket är mindre än vanligt.

– I de nordliga delarna är det lite mindre snö än vanligt även om det är ordentligt med snö. I stora delar av Svealand har det också kommit en del snö även om det inte är några jättemängder, säger Tora Tomasdottir.

Solen som ofta lyst med sin frånvaro de senaste veckorna väntas också dyka upp lagom till julafton i stora delar av landet, samtidigt som det blir en kall dag.

I Norrland blir det 10–15 minusgrader, på sina ställen ända ner mot minus 20. Svealand får omkring tio minusgrader och i Götaland blir det mellan minus fem och minus tio enligt SMHI. Men redan under juldagen väntas temperaturen stiga och det blir varmare.