Snöovädret som i fått smeknamnet ”the beast from the east” orsakat stora problem med tåg- och flygtrafiken och tvingat skolor att stänga i Storbritannien. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNSnöovädret som i fått smeknamnet ”the beast from the east” orsakat stora problem med tåg- och flygtrafiken och tvingat skolor att stänga i Storbritannien. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Snöovädret som i fått smeknamnet ”the beast from the east” orsakat stora problem med tåg- och flygtrafiken och tvingat skolor att stänga i Storbritannien. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En soldat vaktar Buckingham Palace i London. Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNEn soldat vaktar Buckingham Palace i London. Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En soldat vaktar Buckingham Palace i London. Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Även Rom har fått snö. Foto: FABIO MAZZARELLA / AVALON.RED B2635Även Rom har fått snö. Foto: FABIO MAZZARELLA / AVALON.RED B2635
Även Rom har fått snö. Foto: FABIO MAZZARELLA / AVALON.RED B2635

”Beast from the east” slår mot Europa – minst 24 döda

Publicerad

Svår kyla och kraftiga snöfall slår hårt mot stora delar av Europa. Temperaturer ned mot –30 grader har uppmätts. Minst 24 personer har dött till följd av vädret senaste fyra dagarna, rapporterar BBC.

Inte bara Sverige har drabbats av det kyliga vintervädret. Minusgrader och snöfall har också dragit in över Europa, så långt söderut som till Medelhavsöarna Korsika och Capri. Minst 24 personer har dött under de senaste fyra dagarna på grund av väderförhållandena, skriver BBC. 

 I Tyskland har som lägst en temperatur på –27 grader uppmätts. I Ryssland och de baltiska staterna har temperaturen sjunkit ned mot –30 grader. Minst tre personer har dött i Litauen och ytterligare sju har tvingats uppsöka vård för frostskador på händer och fötter, uppger lokala myndigheter. 

Snöovädret som i fått smeknamnet ”the beast from the east” har orsakat stora problem med tåg- och flygtrafiken och tvingat skolor att stänga i Storbritannien.

Även i Italien har skolor och förskolor tvingats stänga till följd av kylan. Boende i Rom fick också se staden täckt av mer snö än de sett de senaste sex åren. Staden är dåligt utrustad för att hantera kraftiga snöfall och fick kalla in plogar från andra områden, skriver The Guardian.

Snöfallet har nått Italien.Foto: MAURIZIO DEGL'INNOCENTI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Fast i snökaoset fick övernatta i skolan

 

Hemlösa omhändertas

I Belgien omhändertas hemlösa som inte vill söka sig till härbärgen av polisen, för att skydda dem mot de kalla temperaturerna, enligt The Guardian.

Kylan sveper vidare över södra Europa och kraftiga snöfall väntas dra in över Frankrike från Spanien senare i veckan.

Enligt brittiska meteorologer väntas kylan ligga kvar i Europa några dagar framöver. Även i Sverige blir det kallt resten av veckan och SMHI varnade på tisdagskvällen för fortsatt snökaos.

LÄS MER: Bandvagnar räddar bilarna ur snön

Marielle Theander Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag