”Beast from the east” slår mot Europa – minst 24 döda

Snöovädret som i fått smeknamnet ”the beast from the east” orsakat stora problem med tåg- och flygtrafiken och tvingat skolor att stänga i Storbritannien.
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En soldat vaktar Buckingham Palace i London.
Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Även Rom har fått snö.
Foto: FABIO MAZZARELLA / AVALON.RED B2635

Svår kyla och kraftiga snöfall slår hårt mot stora delar av Europa. Temperaturer ned mot –30 grader har uppmätts. Minst 24 personer har dött till följd av vädret senaste fyra dagarna, rapporterar BBC.

Inte bara Sverige har drabbats av det kyliga vintervädret. Minusgrader och snöfall har också dragit in över Europa, så långt söderut som till Medelhavsöarna Korsika och Capri. Minst 24 personer har dött under de senaste fyra dagarna på grund av väderförhållandena, skriver BBC. 

 I Tyskland har som lägst en temperatur på –27 grader uppmätts. I Ryssland och de baltiska staterna har temperaturen sjunkit ned mot –30 grader. Minst tre personer har dött i Litauen och ytterligare sju har tvingats uppsöka vård för frostskador på händer och fötter, uppger lokala myndigheter. 

Snöovädret som i fått smeknamnet ”the beast from the east” har orsakat stora problem med tåg- och flygtrafiken och tvingat skolor att stänga i Storbritannien.

Även i Italien har skolor och förskolor tvingats stänga till följd av kylan. Boende i Rom fick också se staden täckt av mer snö än de sett de senaste sex åren. Staden är dåligt utrustad för att hantera kraftiga snöfall och fick kalla in plogar från andra områden, skriver The Guardian.

Snöfallet har nått Italien.
Foto: MAURIZIO DEGL'INNOCENTI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Fast i snökaoset fick övernatta i skolan


Hemlösa omhändertas

I Belgien omhändertas hemlösa som inte vill söka sig till härbärgen av polisen, för att skydda dem mot de kalla temperaturerna, enligt The Guardian.

Kylan sveper vidare över södra Europa och kraftiga snöfall väntas dra in över Frankrike från Spanien senare i veckan.

Enligt brittiska meteorologer väntas kylan ligga kvar i Europa några dagar framöver. Även i Sverige blir det kallt resten av veckan och SMHI varnade på tisdagskvällen för fortsatt snökaos.

LÄS MER: Bandvagnar räddar bilarna ur snön