Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snösmällen: SMHI varnar för bakslaget

SMHI snövarnar – men då kommer värmen tillbaka.
Nu blir det bakslag för våren.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu blir det bakslag för våren.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för delar av mellersta Sverige. 

Under onsdagen och natten mot torsdag väntas de stora snömängderna skapa besvärligt vägunderlag. Det väntas även bli rejält blåsigt – i synnerhet vid kusten.

– Man ska vara medveten om att de kan bli besvärligt väglag i samband med detta, säger Linus Karlsson, vakthavande meteorolog vid SMHI.

Under onsdagsförmiddagen rör sig snöväder in västerifrån över delar av Sverige. Under natten mot torsdag väntas snöovädret braka loss. Därför klass 1-varnar SMHI för stora mängder snö i Jämtland, Västernorrland, Gävleborg, Dalarna, Västmanland och Uppsala.

”Besvärligt väglag”

5-15 centimeter snö väntas där, med reservation för att snön föregås av regn, vilket SMHI menar gör snödjupet svårbedömt. 

– Det kan bli slaskigt efterhand, med snö som lägger sig och skapar snöhalka, Linus Karlsson, vakthavande meteorolog vid SMHI.

Karlsson understryker att snöfallet kan orsaka vissa trafikstörningar. 

– Man ska vara medveten om att de kan bli besvärligt väglag i samband med detta, säger Karlsson.

Fortsatt ”stökigt” väder

Snön kommer fortsätta falla i delar av mellersta Sverige under både fredag och lördag, även om det mattas av västerifrån.

– Det vi ser är åter ett snöfalls stråk som rör sig in, under fredagsdygnet i Uppland och norra Stockholmsregionen, säger Linus Karlsson.

Snöfallet sammanfaller också med kraftiga vindar, vilket SMHI utfärdat en klass 1-varning för. Det är i synnerhet vid kusten som det blir mycket blåsigt, med som mest 15-20 meter per sekund utanför Gävleborgs kust.

– Det blir stökigt väder under det närmsta dygnet, kommenterar Linus Karlsson. 

En klass 1-varning innebär vissa risker för allmänheten, men också störningar för en del samhällsfunktioner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.