Vad vet försvarsutskottet om FRA?

Publicerad
Uppdaterad
I dag ska ändringarna i den hårt kritiserade FRA-lagen klubbas av riksdagen.
Men en undersökning som Svenska Dagbladet har gjort visar att flera av ledamöterna är dåligt pålästa.
Kritikerna är inte förvånade.
SvD ställde fem frågor till försvarsutskottets 17 ordinarie ledamöter om ärendet. Fyra av ledamöterna klarade alla frågor, medan sju bara hade ett eller två rätt. Fyra personer ville inte svara alls då de tillfrågades.
Flera ledamöter hävdade i måndags att utskottet just kommit hem från en resa till Sydafrika och att de först då skulle förbereda sig inför debatten – trots att ärendet har behandlats i försvarsutskottet vid upprepade tillfällen.

Kritisk till lagen

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är inte förvånad över resultatet. Hon är kritisk till FRA-lagen och menar att ledamöterna generellt sett kan frågan om signalspaning "mycket dåligt".
– Då kan man tänka sig hur det ser ut i resten av riksdagen. Men de som har det här på sitt bord borde kunna frågan, eftersom det handlar om inskräkningar i grundlagsskyddade rättigheter och friheter, säger hon till SvD.

Försvarar

Inte heller folkrättsexperten och FRA-kritikern Mark Klamberg är överraskad.
– Jag är ledsen att säga det men jag är inte förvånad, säger han till SvD.
Men Peter Jeppson (S), som sitter i försvarsutskottet, försvarar kunskapsluckorna.
– Det är ett jättesvårt område det här. Men våra killar och tjejer är så inlästa så om de tycker att det är ett dåligt förslag, om de säger att vi ska rösta ned det, då gör vi det säger han till SvD.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag