UFO-SPANARE? Håkan Svensson, mormor Inga-Lill Bendroth, Ida Bendroth med dottern Ella, elva månader, Emil Bendroth och morfar Lennart Nilsson. I förgrunden Håkan och Idas barn Emrik, 8 och Emma 10.
UFO-SPANARE? Håkan Svensson, mormor Inga-Lill Bendroth, Ida Bendroth med dottern Ella, elva månader, Emil Bendroth och morfar Lennart Nilsson. I förgrunden Håkan och Idas barn Emrik, 8 och Emma 10.

Vad var det de såg på himlen?

Publicerad
Uppdaterad
SVALÖV. Fallande rymdskrot, vilsna duvor eller en rökpuff från Barsebäck. Teorierna om det mystiska himlafenomenet ovanför Svalöv förbryllar.
Nu skickar UFO-Sverige en utredningsgrupp till observationsplatsen.
Den mystiska formationen dök upp ovanför Svalöv på kvällen 22 juli. Himlen bar löfte om regn så Ida Bendroth och dottern Emma, 10, var ute för att hämta in dynorna till trädgårdsstolarna.

En märklig syn

När de tittade upp fick de skåda en märklig syn. – Jag hörde hur Emma ropade "morfar, morfar kom hit ska du få se" och då förstod jag att det var något speciellt, säger Lennart Nilsson. Snart var hela familjen församlade i trädgården med näsorna i vädret. Fenomenet förevigades på film och i bild. Under ungefär sju minuter kunde de följa hur ellipsen i skyn tänjdes till ett evighetstecken innan den gick in i molnen och försvann. Teorierna kring vad de sett är många. Emma spekulerade i att formationen bestått av vilsna duvor. Hennes mormor Inga-Lill Bendroth gissar på nedfallande rymdskrot. – Förklaringen kan vara hur enkel som helst när den dyker upp, säger Lennart Nilsson. Efterhand som observationen blivit känd har organisationen UFO-Sverige visat intresse för fenomenet. Enligt ordförande Clas Svahn lutar det åt att det rör sig om en så kallad rökring – rök som kommer i kraftiga puffar från marken, stiger till väders och bildar mönster på himlen. Fenomenet är sällsynt men en liknande iakttagelse gjordes i Oxelösund förra året. Då spårades den till ett gasutsläpp från en skorsten på en större industri . – Det är samma typ av långsmala cirkel som förändras av vinden.

Utreder mysteriet

Föreningen arbetar efter hypotesen att rökringen kommer från provkörningen av en dieselmotor på Barsebäcksverket som ska ha skett strax innan observationen. En av de lokala medlemmarna ska nu åka till Svalöv för att pröva hypotesen och gå till botten med mysteriet.
Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag