Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vad skiljer tapeterna åt?

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
När man sätter upp Non-wowentapeter förklistras väggen, inte tapetvåderna. Sedan är det bara att sätta våderna på plats.

Den tiden då tapeterna var gjorda av tunt papper som lätt slets itu är på väg bort. Den nya tidens tapeter är mycket tåligare, men det ska erkännas att de också är dyrare.

Sättet som tapeten är tillverkad på är kanske inte det viktigaste när man som kund står inför ett köp.  - Folk köper färg och mönster i första han, inte en speciell kvalitet på tapeten, säger Annette Wetterholm.  Ändå kan det vara en poäng i att se vilka för- och nackdelar de olika kvaliteterna har. Som vanligt är priset en god vägledning. Ju högre priset är desto bättre är i regel kvalitet inom den specifika tapettypen. Men då ska man komma ihåg att en papperstapet av aldrig så fin kvalitet ändå passar illa i en källare med skrovliga betongväggar som underlag. 

Smidiga non-wowen


Sedan några år finns non-wowen på marknaden. Det är en ny tapetkvalitet som gör det möjligt att sätta upp tapeter på en förklistrad vägg.  Det som skiljer den från andra kvaliteter är främst att den innehåller syntetiska fibrer vilket får tapeten att hålla ihop bättre. På fackspråk säger tillverkarna att materialet är dimensionsstabilt, något som kan översättas till att tapeten inte töjer sig när det blir fuktigt. I förlängningen innebär det att tapeten kan sättas upp på en förklistrad vägg och därför inte behöver klistras innan uppsättning.  Andra fördelar är att tapeten är lättare att skära till runt dörrar och fönster samt att skarvarna mellan våderna syns mindre än för andra tapeter.  Varumärkesnamnet Easy-up är egentligen detsamma som non-wowen. 

Papperstapet vanligast


Nästan alla svenska hem har en appperstapet, Sveriges vanligaste kvalitet.  Svenska tillverkare gör i regel tapeterna av 150 gramspapper vilket är en tillräckligt stark kvalitet för att inte riskera att tapeten går sönder vid minsta tryck. På senare år har den svenska marknaden däremot fått en stor mängd billiga importtapeter vars papper inte väger mer än 120 till 130 gram. Dessa är betydligt känsligare både när det gäller att sätta upp tapeten och hur noga man måste vara med underarbetet. En fördel är ändå att dessa tapeter är betydligt billigare så du som kund kan välja mellan kvalitet eller pris.  Branschen ser inte de billiga importprodukterna som ett hot mot de dyrare kollektionerna, däremot att tapeten i sig blir mindre intressant för den som ska göra om där hemma. - För oss som gör tapeter är det största problemet med de billiga tapeterna att kunderna tappar intresset för våra produkter när de inte håller, säger Annette Wetterholm på Decor Maison. 

Vinyltapet & strukturvinyltapet


Vinyltapeten är lite kraftigare än papperstapeten och tåligare mot smuts. Dessutom är den tvättbar på ett helt annat sätt än papperstapeten vilket gör att den passar bra i köket och groventrén.   Vinylens tjockhet gör också att det är möjligt att låta själva tapeten ha en struktur som kompletterar det tryckta mönstret.  - Vinylen tillåter oss att göra lite mer effekter, helt enkelt lite roligare tapeter, säger Annette Wetterholm. Strukturvinylen kan sägas vara en kraftigare variant av vinyltapet. Den är betydligt tjockare och har en mer oregelbunden yta som gör att den passar bra i miljöer där man inte vill lägga ner så stor energi på underlaget. Som i källaren, i gillestugor och liknade platser 

Textiltapeten 


Är ytterligare en variant som numera år på väg tillbaka. Det är antingen en väv eller så är det "sjögräs" som utgör tapetens framsida. Liksom strukturtapeten döljer textiltapeten dåligt bearbetade väggar men den passar förstås lika bra i salongen. Glasfiberväv kan också sättas upp med tapetklister men räknas inte som tapet. Däremot kan de vara bra som underlag för den som vill måla på en vägg och samtidigt få en lite ojämnare struktur än vad som fås vid målning på en slät vägg.

Text: Jesper Wasling Bild: Dennis Olsson Artikeln hämtad från: www.doityourself.com

Fler artiklar finns på:


Hitta de bästa erbjudandena på www.fixahemmet.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.