Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska soldaternas förvirring i radion

Rådgivare till Ukrainas försvarsminister: De hade som mål att mörda Zelenskyj.
Ryska soldater i Kiev-regionen.
Foto: EYEPRESS NEWS/SHUTTERSTOCK / EYEPRESS NEWS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
En utslagen rysk T-72-stridsvagn utanför Kiev.
Foto: ALEX CHAN TSZ YUK/SOPA IMAGES/SHUTTE / ALEX CHAN TSZ YUK/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTER

Ryska trupper dras med stora kommunikationsproblem i Ukraina.

Mycket av den ryska kommunikationen sker okrypterat och Washington Post har tagit del av och publicerat ett förvirrat samtal mellan två ryska militärer där de blandar ihop sina kodnamn.

– Vad menar du? Exchange? Jag är Exchange! Du har blandat ihop allt!

Ryssland har sedan invasionen av Ukraina 24 februari stött på patrull, inte bara av försvarande ukrainska styrkor, utan också vad gäller kommunikationen mellan invaderande truppförband.

Redan i ett tidigt skede av invasionen sprängde ryska trupper 3G- och 4G-master i Ukraina.

Enligt den grävande journalistgruppen Bellingcat ska det ha fått till följd att det ryska kommunikationsmedlet ERA, som var tänkt att användas under invasionen, slutade fungera.

ERA är ett av Ryssland framtaget, krypterat program som kräver uppkoppling till 3G eller 4G.

Den ryska armén är utrustad med säkra telefoner som inte fungerar i de områden ryska armén opererar.” twittrade Bellingcatjournalisten Christo Grozev 8 mars.

https://twitter.com/christogrozev/status/1500959074653024259

Vad det har inneburit på slagfältet är inte helt fastställt. Tidigare i mars rapporterade dock New York Times att ryske generalen Oleg Mityjaev och hans stab dödats under ett flyganfall efter att ukrainska styrkor lokaliserat var hans telefon befann sig i Ukraina.

– Det är häpnadsväckande, och ryssarna har ännu inte sett det värsta av det, när de kommer till bebyggelse och ska slåss i städer, kommenterade amerikanske politikern Jason Crow, som sitter med i representanthusets underrättelseutskott för NYT.

Förvirringen: ”Jag är Exchange!”

Enligt experter som Washington Post talat med har den ryska kommunikationen över okrypterade kommunikationskanaler varit så utbredd att amatörradioentusiaster kunnat lyssna på dem med enkla webbradioprogram.

I en ny inspelning mellan två ryska militärer, med kodnamnen ”Baikal” och ”Exchange”, som Washington Post tagit del av kan man höra förvirringen som uppstår mellan dem.

– Baikal det här är Exchange, kom, säger den ena parten upprepande gånger innan han får svar i andra änden.

– Vilket Exchange? Vem är Exchange? frågar den andre.

– Baikal det här är Exchange, kom.

– Vad menar du? Exchange? Jag är Exchange! Du har blandat ihop allt!

Experten: ”Förmågan är katastrofal”

Tidningen Ny Teknik talade tidigare i mars med IT-säkerhetsexperten Leif Nixon, som inte skräder orden när han besvarar frågan om vad han anser om den ryska förmågan.

– Den förmågan är katastrofal. Det är ytterligare en sak som har fallerat för Ryssland. De har saknat fungerande samband under större delen av invasionen. Ryska styrkor har bland annat använt vanliga, civila komradio-apparater, vilket lett till att halva Europas radiosändaramatörer har kunnat lyssna på deras samtal.

Men allt lär inte vara dåligt från rysk sida. På fotografier från tillfångatagna ryska förband går det att skönja sofistikerad radioutrustning som ska vara funktionsduglig och kapabel, enligt Sam Bendett, rysk militärteknisk expert, enligt Washington Post.

Kriget i Ukraina påverkar säkerhetsläget i hela Europa – se till att du har Expressens app nedladdad för att få viktiga uppdateringar och nyheter om kriget.

Se också:
Här blir ryska soldaterna fast i fällan

Video uppges visa hur ryska soldater utsätts för bakhållsattack.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.