”Vad har vi gjort som får dem att döda oss?”

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Anna Ivanova visar flaggan som hon sparat sedan Sovjettiden.
Foto: MANU BRABO/ WALL STREET JOURNAL

Hon kallas ”Babushka Z” och har blivit en rysk propagandasymbol. 

Men 69-åriga Anna Ivanova, som filmades när hon höll upp en sovjetisk flagga i början av den ryska ockupationen, önskade aldrig att bli en galjonsfigur för kriget. 

Nu är hennes hem vid fronten förstört av ryskt artilleri. 

– Vad har vi gjort dem som får dem att döda oss, de startade det här kriget, inte vi, säger hon till Wall Street Journal

Det är lätt att förstå varför Anna Ivanova kommit att användas av det ryska propagandamaskineriet. En fattig äldre kvinna som höjer en sovjetisk flagga passar väl in i narrativet om de ryska befriarna som än en gång ska krossa ett nazistiskt hot. I ruinerna i centrala Mariupol har en staty avtäckts som föreställer ”Mormor Anna” som hedrar hammaren och skäran och välkomnar de ryska styrkorna. Liknande statyer har rests i Ryssland, där Anna Ivanovas porträtt även syns på väggmålningar och anslagstavlor. 

Det är en bild som är på samma gång sann som falsk och har sitt ursprung i ett kort videoklipp filmat av en ukrainsk soldat. När dennes patrull närmade sig Anna Ivanovas hem tidigt i våras när kriget bara pågått i några veckor misstog hon dem för ryska soldater och kom ut med den sovjetiska flaggan för att hälsa dem. 

Trampade på flaggan

På videon syns soldaterna överlämna en matpåse till kvinnan och säger sedan det ukrainska slagordet ”slava Ukraini” – ”heder åt Ukraina” varpå de tar flaggan ifrån henne och stampar ner den i jorden. Djupt förorättad lämnar Anna Ivanova tillbaka maten och säger till soldaterna: 

– Det är flaggan som mina föräldrar kämpade under, och du trampar på den. Ge tillbaka flaggan till mig. 

Den ukrainska soldaten delade videon med en mindre grupp på sociala medier, men den spreds snabbt även till ryska kanaler och legenden om ”Babuschka Z” var född. Kvinnan som stod upp mot de ukrainska nazisterna och vägrade ta emot deras mutor. Sinnebilden av ett förtryckt folk som nu fått ett nytt hopp. 

Dagar efter att videon publicerats runtom i Ryssland höll en rysk representant ett tal där hon hyllade Anna Ivanovas hjältemod vid FN:s säkerhetsråd. 

– Hon är symbolen för kampen mot nazism och fascism, hon har blivit mormor för hela Donbas och för hela Ryssland, sa Sergey Kirienko, biträdande stabschef åt president Vladimir Putin, när statyn avtäcktes i Mariupol. 

Anna Ivanova lever nära fronten och önskar inget hellre än att kriget ska ta slut.
Foto: MANU BRABO/THE WALL STREET JOURNAL

Men i ett omålat hem några kilometer från fronten i östra Ukraina sitter en 69-årig kvinna som inte alls vill vara en rysk symbol. Hon är emot kriget och hon anser att Putins soldater är en mördare. När journalisten på Wall Street Journal, Yaroslav Trofimov, träffar henne i hemmet vill hon inget hellre än att kriget ska ta slut. 

– Jag önskar jag fick chansen att ringa till Putin och fråga varför det var omöjligt att lösa det här på fredlig väg utan att våra och deras pojkar behöver dödas. Det här är en stor tragedi för Ukraina och Ryssland, säger hon. 

Kanske trodde hon att livet skulle bli bättre under ryskt ledarskap. Det var i så fall en förhoppning från en av Ukrainas allra fattigaste som minns en tid då kommuniststyret garanterade en inkomst, om än en mkt liten sådan. I det postsovjetiska Ukraina säger Anna Ivanova att hon bara upplevt fattigdom och vedermödor. Den sovjetiska flaggan har hon sparat sedan tiden när hon den nionde maj varje år gick ut för att fira segern mot Tyskland. 

– För mig är det en fredsflagga, flaggan med vilken kriget slutade mot Tyskland. Det är inte en ondskas flagga utan en kärleksflagga”, säger hon till Yaroslav Trofimov. 

För Wall Street Journal berättar hon en livshistoria som skuggas av djup tragik. Två av hennes söner ska ha dödats i knarkrelaterad kriminalitet och ytterligare två barn dog till följd av brand och sjukdom. Hon har sett släktingar duka under av kyla, sjukdomar och fattigdom.

Nu är hon och maken nästan ensamma i byn som ligger alldeles nära fronten. De somnar och vaknar till ljudet av beskjutning och taket på deras hus är raserat. När det är möjligt beger de sig till kyrkan för att be för att kriget snart ska ta slut. 

Livet hänger på en skör tråd säger hon. 

– Kriget fortsätter, och granaterna fortsätter att flyga över oss varje dag. Det är meningslöst att ens försöka återställa fönster eftersom varje gång det kommer beskjutning går de sönder. 

Även BBC har träffat Anna Ivanovna. 

Hon säger till dem att hon först trodde att de ryska soldaterna kom i fred för att förena de två folken. Det var därför hon gick ut med den sovjetiska flaggan när hon misstog ukrainarna för ryssar. Fyra månader in i kriget har hon förlorat allt hopp att livet kommer bli bättre om hon lever under ryskt styre. 

– De bryr sig inte om folket här i Ukraina, de bryr sig bara om att erövra vårt land, säger hon. 

Se mer: Borgmästarens hårda ord: Ryssland ljuger

Kiev attackerat igen – borgmästarens hårda ord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.