Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Vad har vi gjort för negrerna i dag"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jan O Karlsason har gjort det igen.
Foto: ROGER

Ett nytt drastiskt uttalande av bistånds- och migrationsminister Jan O Karlsson har väckt starka känslor. 

Inför flera hundra Sidaanställda på fredagen sade ministern något i stil med: 

- Vi kan ju inte gå runt på departementen och fråga vad vi har gjort för negrerna i dag.

Jan O Karlsson träffade på fredagen omkring 200 Sidaanställda för att berätta om och svara på frågor om den nya bistånds- och utvecklingspropositionen.  Det var när ministern berättat om propositionen och kommit in på relationen mellan biståndsgivare och mottagare som Jan O Karlsson, som svar på en fråga, använde den drastiska formuleringen.  Med på mötet var Sidas generaldirektör Maria Norrfalk, som är kritisk till Karlssons sätt att formulera sig. Det var när Karlsson ville varna för en attityd inom departementen till biståndsmottagare som de drastiska orden föll.

''Olycklig formulering''  - Han sade: ''Vad har vi gjort för negrerna i dag?''. Det var en olycklig formulering, i det här sammanhanget var det fel, säger Maria Norrfalk till TT.  - Men det var inte av elakhet eller fråga om någon kränkning. Det var mera hans sätt att uttrycka saker på som inte var så lämpligt.  Enligt Norrfalk finns det risk för att uttalandet, så som orden föll, av Sidaanställda kan ha uppfattas som direkt kritik mot deras arbete ute på fältet.  - Har du 200 engagerade personer som arbetar med biståndsarbete i Afrika framför dig, så vore det konstigt om inte de allra flesta reagerar på ett sådant här uttalande, säger hon.  Jan O Karlsson ångrar inte sitt ordval, men beklagar om någon i auditoriet missförstått avsikten med uttalandet.

Medvetet ordval  - Jag valde ett ord med negativ klang, närmast förbjudet, för att varna för ett mycket allvarligt och farligt förhållningssätt när man som givare är överlägsen och ser ner på dem man hjälper, säger Jan O Karlsson till TT.  - Min avsikt var att berätta vad som är olämpligt och använde mig därför av det här mycket drastiska och kraftfulla uttryckssättet.  - Men jag kan inte bortse från risken att någon person halvlyssnar när ministern talar och rycker till inför ett ord med väldigt stark lystringseffekt och då inte hört eller missförstått sammanhanget.  Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att ordet ''neger'' ska användas med stor varsamhet, eftersom det uppfattas som kränkande. En huvudregel bör enligt DO vara att ordet inte ska användas av myndigheterna.

Ångrar sig inte  Men Jan O Karlsson ångrar ändå inte formuleringen.  - Jag beklagar naturligtvis de missförstånd som inträffat. Men det får aldrig uppstå en föreställning om att jag skulle ta tillbaka mitt starka avståndstagande från ett rasistiskt förhållningssätt, säger han.  Det är inte första gången det stormar kring Karlssons uttalanden. För några veckor sedan kallade han USA:s president George W Bush för ''den djävla Texasgubben'' vid en presslunch i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.