Flygplanet var på väg från Kuala Lumpur mot Peking när det försvann från radarn. Den rödmarkerade punkten visar var planet sist sågs.Flygplanet var på väg från Kuala Lumpur mot Peking när det försvann från radarn. Den rödmarkerade punkten visar var planet sist sågs.
Flygplanet var på väg från Kuala Lumpur mot Peking när det försvann från radarn. Den rödmarkerade punkten visar var planet sist sågs.
Malaysia Airlines Boeing 777-200ER 9M-MRO. Foto: Wikipedia CommonsMalaysia Airlines Boeing 777-200ER 9M-MRO. Foto: Wikipedia Commons
Malaysia Airlines Boeing 777-200ER 9M-MRO. Foto: Wikipedia Commons

Vad har hände planet? 7 konspirationsteorier

Publicerad

Malaysia Airlines-flygplanet MH370 har mycket tragiskt varit spårlöst försvunnet sedan i lördags.

Samtidigt som världen inväntar svar på vad som verkligen hänt härjar diverse konspirationsteorier på internet.

Aliens, Hollywood-jippo eller skrivet i stjärnorna?

Här är teorierna som uppmärksammats - men som inte backas av några trovärdiga bevis.

1. Aliens eller ett Hollywood-jippo?

Några naturteoretiker har grävt fram de gamla trogna "bortförda av aliens"-teorierna. En annan högst uppseendeväckande teori, från Toronto Sun, är att det hela är ett stort PR-jippo för en nyinspelning av succé-serien "Lost".

2. Explosion.

Efter att ha sökt i över 50 timmar efter det saknade Boeing 777-planet utan att ha hittat ett enda spår efter vrakdelar i vattnet har flera utredare föreslagit att det kan finnas en chans att planet plötsligt exploderade och upplöstes på runt 10 600 meters höjd.

3. Det var förbestämt och skrivet i stjärnorna.

Några användare på sajten Reddit har fastnat vid de numeriska sammanträffande under flygplanets försvinnande. "Flyg 370 försvinner den 7/3, uppges ha flugit 3700 kilometer på en höjd av 37000 fot vid försvinnandet. Luigi Maraldi, 37 år, var en av de vars pass stals och Malaysia Airlines flyger nästan 37 000 passagerare dagligen", skriver användaren RedditB, enligt time.com.

4. Kusliga ringsignaler. Är passagerarnas telefoner fortfarande på - eller att de har tagits över av spöken?

Släktingar och vänner till passagerare på planer säger att de har hittat sina anhöriga på en kinesisk meddelandetjänst som heter QQ, rapporterar Washington Post. Andra har försökt ringt telefonerna och hört ringsignaler även om ingen har svarat. Många tror att telefonerna fortfarande är på vilket har startat spekulationer. Är de kidnappade eller är övernaturliga krafter inblandade?

5. Terroristattack.

Efter rapporterna om att två passagerare flög med stulna pass, och myndigheterna "undersökte ytterligare misstänkta pass" var det omedelbara antagandet att det handlade om en terroristattack. Utredare berättade för ABC News har inte uteslutit möjligheten men det finns inga bevis för en bombning ombord.

6. Pilotsjälvmord.

Det finns inga bevis för att piloten Zaharie Ahmad Shah eller co-piloten Fariq Abdul Hamid har begått självmord men idén har inkluderats i tänkbara teorier, bland annat på washintonpost.com.

7. Fångar i Vietnam.

Oljeutsläpp upptäcktes vid Vietnams kust under lördagen, och även om utredare sade att det inte kom från det saknade planet föreslår nu en konspirationsteori att kapare håller passagerare och besättning som gisslan på en övergiven flygplats. Teorin backas upp av att familj och vänner uppger att ringsignaler gått fram när de försökt ringa sina anhöriga.

 

Källor: Washington Post, Time, Toronto Sun, The Sydney Morning Herald.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag