Det går ingen nöd på statsråden. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson får 86000 kronor om hon blir sjuk under januari månad. Foto: Olle Sporrong
Det går ingen nöd på statsråden. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson får 86000 kronor om hon blir sjuk under januari månad. Foto: Olle Sporrong

Vad får Husmark om hon blir sjuk?

Publicerad
Uppdaterad
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson får hård kritik för regeringens nya regler, som börjar gälla vid årsskiftet.
Så vad skulle hända om socialförsäkringsministern själv blev sjuk?
Hon skulle få 86 000 kronor bara i januari.
- Det är riktigt sjukt, säger sjukskrivne Patrik Evergren, 39, till Expressen.se.
De människor som tvingas leva på sjukersättning eller aktivitetsstöd kan som mest få 680 kronor om dagen.
Räknat på 22 vardagar under en månad blir det 14 960 kronor – före skatt. Vid 30 procents skatt blir summan 10 472 kronor.
De flesta når inte upp den till nivån utan har betydligt mindre pengar att röra sig med.
Cristina Husmark Pehrsson har i egenskap av socialförsäkringsminister fått stå i skottgluggen för den massiva kritik som har riktats mot regeringens nya regler för sjukskrivna.

Andra regler för statsråd

Så vad skulle hända om Cristina Husmark Pehrsson själv blev sjukskriven? Skulle hon tvingas gå kurser i cv-skrivning? Besöka arbetslivsintroduktionen? Matchas mot hela arbetsmarknaden för ett jobb, vilket som helst, som hon klarade av?
Expressen.se frågade Ingrid Dahlin, kansliråd vid regeringskansliet.
- Det är lite andra regler som gäller för statsråd, konstaterar Dahlin.
Husmark Pehrsson skulle över huvud taget inte behöva ha någon kontakt med försäkringskassan.
Som minister antas hon ha en årsarbetstid på 365 dagar och hennes ersättning räknas därför, enligt Ingrid Dahlin, på exakt antal dagar under en månad.

Karensdag

I exemplet har vi valt januari, en månad med 31 dagar.
Cristina Husmark Pehrsson skulle bli av med en dagslön i karens, precis som alla andra. Å andra sidan finns det inget lönetak Husmark Pehrsson kan slå i.
Från dag 2 till 14 skulle ministern få 80 procent av sin lön, som är 108 000 kronor i månaden. Under de 13 dagarna blir det cirka 36 000 kronor.
- Från dag 15 till 90 är avdraget 15 procent, berättar Ingrid Dahlin.
I januari återstår därmed 17 dagar, för vilka ministern drar in cirka 50 000 kronor.
Som sjukskriven i januari 2010 skulle Cristina Husmark Pehrsson därmed tjäna cirka 86 000 kronor.
I lagen finns ingen gräns för hur länge denna ersättning kan betalas ut.
Från dag 91 skulle ersättningen bli något lägre, då avdraget därefter är 25 procent.
Hur man än vrider och vänder på det är det en verklighet fjärran från den som vanliga sjukskrivna rör sig i.

"De lever i en fantasivärld"

Expressen.se berättade på måndagen om Patrik Evergren, 39, från Tollarp i Skåne. Varje månad har han, efter skatt, 10 400 kronor att leva på. I januari kommer han tvingas gå på arbetslivsintroduktion på arbetsförmedlingen och vet i dagsläget inte ens om han får sänkt ersättning eller inte.
- Bara det är ett stort mörker, säger Patrik Evergren.
När han får höra villkoren för Cristina Husmark Pehrssons potentiella sjukskrivning blir han först tyst. Sedan säger han:
- Det finns inga ord. Politiker lever i en fantasivärld. Hon har ingen aning om hur det är att leva på tiotusen i månaden. Det är helt skilda världar. Om hon hade varit vanlig löntagare hade hon stått på vår sida.
Expressen.se har sökt Cristina Husmark Pehrsson genom hennes pressekreterare Amanda Rafter, som vid lunchtid på tisdagen bad om att få återkomma med en skriftlig kommentar.
Detta har ännu inte skett.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag