Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vad är en hipster?

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Russel Brand, en typisk hipster.
Foto: Bruja/Juan Sharma, Pacificcoastnews.Com

VAD ÄR EN HIPSTER?

Kan GT-kulturen förklara det väldigt vanligt förekommande uttrycket "hipster" för mig?"

Tanten


SVAR: Att definiera vad en hipster är inte helt lätt. Enligt Språkrådet har uttrycket hipster funnits sedan 1940-talet, dock med varierande innebörd. Lite krasst skulle man kunna säga att det gemensamma hos gårdagens och nutidens hipster är att de själva uppfattar sig som lite "hippare" än gemene man. Att de anser sig ha en exklusive kunskap om vad som "är inne" före alla andra.

Då journalisten Johan Åkesson i Dagens Nyheter listade de typiska orden för år 2011, varav hipster var ett, menade han att epitetet drabbade "alla hyfsat unga med specialintressen – eller bara med svarta glasögonbågar". "En stereotyp bild är en tuff kille i sotarmössa, med tatueringar, cykel och småbarn som heter sånt som Lennart."

"En ironisk rebell utan agenda" skrev Matilde Sköld, då hon året innan, även det i DN, försökte ringa in begreppet. "En hipsters hjärtefrågor är att intellektualisera mode och uppvärdera grafisk formgivning till konst", fortsätter hon.

Dagens hipster kallar inte sig själv för hipster, utan ser sig som alldeles för speciell och unik för att tillhöra en grupp. Vilket är en avgörande skillnad mot andra klassiska subkulturer där man själv identifierar sig som exempelvis punkare eller hip-hopare, menar Mark Greif, lektor i litteratur vid The New School i New York och redaktör för antologin "What was the hipster? A sociological investigation".

Enligt Mark Greif kan hipstern definieras som en "allmän västerländsk frontlinjekonsument". Eller som Jenny Damberg skriver i artikeln "Livsstil till salu", Svenska Dagbladet, 2011: "Hipsters är som alla andra - fast lite bättre. ... Det handlar inte om att visa att man har pengar, det har man inte, det är inte en överklasskultur. Utan om att man har smak, att man kan värdera".

Ursprunget till gårdagens hipster hittar vi i jazzens barndom där svarta jazzmusiker använde orden "hep" eller "hepcat" för att beskriva någon - både musiker och fans - som "visste vad det handlade om". Med bebopens intåg på 1940-talet gick man över till "hip" och "hipster", samtidigt som alltfler unga vita började intressera för subkulturen som uppstod runt jazzmusiken.

I Wikipedia beskrivs 1940-talets hipster som vita ungdomar "med avslappnad attityd, sarkastisk humor, självförvållad fattigdom och avslappnade sexuella koder".

Även ordet "hippie" kommer från hipster och användes, enligt Mark Greif, ursprungligen som ett förolämpande diminutiv - en förminskande form - om de ungdomar som i slutet av 1960-talet hängde runt North Beach, San Francisco, och Greenwich Village, New York, och som inte brydde sig om vare sig jazz eller poesi utan bara om droger och att ha det kul.


HUT FÅR JAG LÄDRET MJUKT IGEN?

Min gamla farbror har gett mig ett jättefint gammalt förkläde i tjockt läder, men skinnet har med åren blivit stelt och styvt. Finns det något sätt att göra förklädet mjukt igen så det inte blir så klumpigt att använda?

VedhuggarenVårda lädret så håller det.
Foto: Foto: Lasse Svensson

SVAR: Det bästa och säkraste är att gå till en auktoriserad läderdoktor, säger Jan Nyberg, på Smålandshantverkaren, som bland annat specialiserat sig på läder.

– Det kan gå att mjuka upp med exempelvis en produkt som "Soft life for leather" men det beror alldeles på vad det är för slags läder. Och för att avgöra det måste man se lädret.

I grova drag finns det två sorters läder, anilin läder – där porerna fortfarande är öppna – och täckfärgade läder. Ju mjukare, goare och desto mindre behandlat ett läder är, desto ömtåligare är det. Ett finare läder kan också behöva smörjas in för att skyddas mot fettfläckar.


Isolde Berner

Frågeredaktör

kulturen@gt.se

Fråga kulturen

Fråga om vad som helst som har med kultur att göra. Inget ämne är för stort, för litet eller för pinsamt. Skriv, ring eller e-posta så tar vi reda på svaren.
Post: Fråga Kulturen, GT, Box 417, 401 26 Göteborg
Telefon: 031-725 90 37
E-post: kulturen@gt.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.