Vad är det som händer i Sverige?

Maskerade gäng sprider flygblad och pekar ut utländska barn som sina måltavlor.

Regeringen konstaterar att utvecklingen är oroande.

Politiker och debattörer kräver hårdare kontroll av asylsökandes ålder.

Utländska reportrar reser till Sverige och rapporterar att migrationspolitiken har fått landet att haverera.

Efter flera allvarliga händelser stiger spänningarna i det svenska samhället.

I fokus: De ensamkommande flyktingbarnen.

En vanlig fredagskväll i centrala Stockholm. Många har fått påfyllning i plånboken och tar sig ut på gatorna för att roa sig i huvudstadens uteliv. Men något är inte som vanligt.

Tidigt under kvällen räknar de som rör sig vid centralstationen till åtta polisbussar och flera andra fordon med kravallutrustade poliser. I luften smattrar snart polishelikoptrar.

– Det rör sig om en vanlig lönehelg, hade Albin Näverberg vid Stockholmspolisen lugnande sagt till TT tidigare under kvällen.

Klockan 20.18 kom de första rapporterna om oroligheter. En grupp svartklädda och maskerade personer attackerade personer med utländsk bakgrund, efter att tidigare ha spridit rasistiska flygblad med budskap om att ensamkommande flyktingbarn ska få "straffen de förtjänar".

En maskerad rasistmobb gick till attack mot motdemonstranter i går eftermiddag

Senare bekräftades att en person hade gripits och fem omhändertagits.

Dagen därpå samlades demonstranter på Norrmalmstorg under parollen "Folkets Demonstration". Flera främlingsfientliga talare var inbjudna. Syftet var att visa missnöje med regeringen.

Efter demonstrationen uppstod bråk och vittnen uppgav att de attackerats av tre män med påkar. Lördagslediga som skulle ut och shoppa eller ta en fika fick i stället ta skydd.


■■■


Under fredagen beslutade tingsrätten i Göteborg att den man, eller pojke, som misstänks för mordet på ett HVB-hem i Mölndal ska psykundersökas. Nästan fem dygn hade då gått sedan 22-åriga Alexandra Mezher dödades under ett av sina arbetspass. Ett bråk uppstod på hemmet för ensamkommande flyktingbarn och slutade i tragik.

– Det är så förfärligt. Hon var en person som ville göra gott, som ville vara duktig. Och så mördas hon när hon gör sitt jobb, sa en av hennes kusiner efteråt.

Mordet väckte starka reaktioner, inte minst med tanke på mordplatsen. Ilska över hanteringen av flyktingkrisen, det stora antalet nyanlända och överfulla boenden.

– Det är de svenska politikernas fel att hon är död, sa en av hennes kusiner.

Ett knivmord i Sverige skulle annars sällan leda till att journalister från de stora internationella medierna åker till Skandinavien. Men den här gången har omständigheterna, med kopplingar till flykting- krisen i Europa, gjort de internationella mediernas bedömning annorlunda.

Tidningen Daily Mail - vars digitala upplaga Mail Online är världens största tidningssajt - har haft reportrar på plats och bland annat rapporterat om att det finns frågetecken kring den misstänktes verkliga ålder. I efterhand har en del av deras artiklar blockerats för svenska läsare.

Så skriver utländsk media

DAILY EXPRESS"En liten svensk by har kastats in i öppet krig efter att ilskna bybor drabbade samman med migranter – en kylig varning för riskerna med massinvandring"
THE GUARDIAN"Svenska tjänstemän efterlyser skärpt säkerhet på överfulla asylcenter dagen efter ett knivdåd som dödade en anställd på ett mottagningscenter för ensamkommande barn"
WASHINGTON POST"Hon dödades av en av dessa unga migranter, enligt myndigheter. Nu hotar hennes död att krossa den idylliska bilden av det skandinaviska landet som redan är ansträngt av flyktingtillströmningen.
NEW YORK TIMES"Sverige har blivit en av huvuddestinationerna i Europa för migranter och asylsökande, med omkring 163 000 ansökningar bara under förra året (med ett invånarantal på mindre än 10 miljoner), samtidigt som våldsincidenter på flyktingmottagningar också har ökat."
DAILY MAIL""Flyktingbarnet" som anklagas för att ha mördat en svensk hjälparbetare kan ha varit en vuxen som låtasades vara föräldralös, framkom i går"
THE SUN"När jag släpar mig förbi mordplatsen insisterar en 75-årig pensionär som inte vill bli namngiven: "Sverige har tagit in för många människor för snabbt. Vi klarar oss inte" Det är en bedömning jag hör om och om igen i en nation som är stolt över att vara en humanitär stormakt"
THE TIMES"Svenskar lever i rädsla för migranter efter knivdåd"
AFP"Sverige, liksom resten av Europa, har kämpat med kontinentens största migrationskris sedan andra världskrigen. Landet har 9,8 miljoner invånare och tog in 160 000 asylsökande under 2015, vilket placerar det bland EU-länderna som har högst andel flyktingar per capita"
THE TELEGRAPH"Ett besök i Sverige har alltid varit som en resa till framtiden – en inblick i hur det kan se ut i Storbritannien om ett decennium eller två, om allt går väl. Men just nu skickar Sverige ut ett annat budskap: Hur snabbt krisen kan sluka även ett starkt land där det går fel med migrationen"
DAILY MIRROR"XX ställdes inför domstolen i Göteborg i går, begärd häktad för ett fall av mord och ett mordförsök. XX hade handfängsel och såg äldre ut än sina 15 år när han fördes in i rättssalen med en filt över sitt huvud.
CNN"Ung asylsökande knivhugger svensk kvinna till döds, enligt polis"
BREITBART"En artikel på Daily Mails sajt (Mail Online) har blockerats i Sverige efter att nyhetspublikationen ifrågasatt åldern på den migrant som anklagas för attacken och som nu är i domstol i landet, efter knivhuggningen av en 22-årig asylcenteranställd"
1 / 12

– Det finns en väldigt enkel anledning till detta, vilket är såvitt jag förstår, att identifiering av den misstänkte är inte tillåtet enligt svensk lag, säger en representant för Daily Mails nyhetsredaktion.

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke säger:

– Det är bara nys.

I stället menar han att något annat kan ligga bakom.

– Det finns inget förbud mot att tidningen publicerar namn och bild, på den anklagade förövaren i Mölndal. Sedan kan det hända, i ett senare skede, att utgivaren hålls till svars för en oförsvarlig publicering. Men även då händer i stort sett ingenting för en engelsk tidning.

Tidningen The Telegraph har också tagit upp händelserna i Sverige och debatten kring ensamkommande flyktingbarn. Kolumnisten Fraser Nelson, även chefredaktör för det konservativa magasinet The Spectator, skriver att Sverige är ett perfekt exempel på hur den enorma flyktingströmmen inte ska hanteras.

"Ett besök i Sverige har alltid varit som en resa till framtiden - en inblick i hur det kan se ut i Storbritannien om ett decennium eller två, om allt går väl. Men just nu skickar Sverige ut ett annat budskap: hur snabbt krisen kan sluka även ett starkt land om det gör fel med migrationen".

22-åriga Alexandra Mezher dödades på sitt jobb, ett HVB-hem i Mölndal. 15-åringen som misstänks för mordet ska nu psykundersökas.

■■■


2015 blev året Europas invånare ska minnas för hösten och vintern när flyktingvågen svepte över kontinenten. Debatten om migrationskrisen sköts upp på hög EU-nivå. Men debatten skulle snart ta in på ett nytt spår, bara några dagar in på det nya året - både i Europa och i Sverige.

Under nyårsnatten inträffade något i tyska Köln som skulle väcka starka reaktioner. Polisen i den tyska staden hade först gått ut med att firandet gått lugnt till. Sedan kom det fram att hundratals kvinnor polisanmält att de utsatts för övergrepp. Över 30 misstänkta identifierades och den tyska inrikesministern räknade upp vilka som var misstänkta: De flesta unga män från Nordafrika och Mellanöstern.

Justitieministern konstaterade några dagar senare att massövergreppen kan ha varit planerade.

– Om så många träffas för att begå brott verkar det hela på något vis planerat, sa Heiko Maas till Bild am Sonntag.

Samtidigt som nyheten väckte starka reaktioner i Tyskland blev det också känt att något liknande även hänt i Sverige. På Larmtorget i centrala Kalmar inträffade under nyårsnatten flera övergrepp, som fick ett tiotal personer att anmäla sexuella trakasserier till polisen.

– De var framfusiga, tafsade på mig, ville kyssa mig. Jag stötte bort dem, men de gav sig inte. De pekade på en bil och försökte dra mig dit. Det var så genomplanerat, tre tafsade på mig och två höll vakt, berättade en av de utsatta kvinnorna för Barometern.

Kalmarpolisen lade ner utredningen i mitten av januari. Trots många vittnesuppgifter lyckades man inte identifiera några misstänkta gärningsmän.

Debatten blossade upp ytterligare när Dagens Nyheter 10 januari publicerade en artikel om hur killgäng ofredat flickor vid ungdomsfestivalen We are Sthlm i två år - men att polisen medvetet valt att inte berätta om det. Enligt vad DN rapporterade var gärningsmännen ofta utländska unga män som kommit till Sverige utan föräldrar.

I mitten av januari pekades särskilt afghanska flyktingungdomar ut i polisens rapport för att ha utsatt unga flickor för övergrepp i samband med "We are Sthlm"-festivalen i Stockholm. En kartläggning av anmälningarna visade dock att endast i fyra av 30-talet anmälningar var afghanska ungdomar utpekade.

Drygt 100 kvinnor anmälde att de hade blivit sexuellt antastade i tyska staden Köln under nyårsafton.
Foto: Markus Boehm / Epa / Tt

■■■


Ytterligare händelser har sedan dess gett nytt bränsle till debatten:

Den 9 september förra året våldtogs en 23-årig kvinna sex gånger vid utsiktsplatsen Fåfängan i Stockholm av tre ensamkommande nordafrikanska ungdomar. Tidigare i veckan uppgav Aftonbladet att den 15-årige pojke som var drivande i våldtäkten varit på rymmen sedan december.

I Jönköping bland annat har badhuset Rosenlundsbadet skärpt bevakningen av badgästerna efter sexuella ofredanden, främst för att allt fler ensamkommande flyktingbarn kommer till badhuset. Samma sak har skett i Stockholm - och på flera andra orter i landet.

– Det är ett allvarligt problem, att tjejer som badar, blir trakasserade. Vi har ökat bemanningen på Eriksdalsbadet. Och vi kommer att begära ökad kameraövervakning nu. Men problemet är inte nytt, det har alltid funnits. Det har bara blivit större de senaste månaderna, säger Olof Öhman på Idrottsförvaltningen som är ansvarig chef för Eriksdalsbadet.

Han tillägger också:

– Det är klart att det finns ett samband mellan saker och ting, samtidigt vill vi vara försiktiga med att peka ut en viss grupp människor som ansvariga. Det här är som sagt inget helt nytt problem.


■■■


Situationen med den ökade belastningen på polisen fick rikspolischefen Dan Eliasson att tidigare i veckan lämna över en skrivelse till regeringen, i vilken han skrev att det behövs 2 500 fler poliser för att bland annat klara av det ökade flyktingmottagandet. Han pekade bland annat ut gränskontrollerna - men även bevakning av asyl- boenden som krävt stora resurser.

– Vi behöver vara där ofta, det blir bråk och oroligheter. De här asylboendena finns ofta där det inte finns bostäder, där det är glesbefolkat, sa Eliasson till P1 Morgon.

Tidigare i veckan avslöjade även Svenska Dagbladet att polisen sedan 2015 för register över olika insatser vid asylboenden. Den särskilda händelsekoden R291 har inte offentliggjorts. Enligt SvD innehåller den över 5 000 händelser med allt från bombhot, misshandel och självmordsförsök.

Polisens Nationella operativa avdelning, Noa, bedömde att informationen skulle vara hemlig - vilket gjort att medier inte fått kännedom om alla händelser vid asylboenden.

"Ingenting ska ut", stod det i ett internt direktiv som DN läst.

Rikspolischefen Dan Eliasson kommenterade koden för Svenska Dagbladet så här:

– Det där är någon form av missförstånd, att vi kodar och försöker skaffa oss en bild av hur mycket resurser som går åt för att vi i slutet av en kommendering kunna dra slutsatser, det är ett standardförfarande. De här uppgifterna är inte allmänna handlingar under kommenderingen. Debatten har blivit lite skev, vi kommer att lämna ut all information om några veckor, sa Dan Eliasson till SvD.

Dagens Nyheter rapporterade också om att källor inom polisen såg mörkläggningen som oroväckande. Samtidigt som poliser ute i landet blir allt oroliga för den betydligt ökade belastningen.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz säger:

– Polisen går på knäna. Jag har varit polis sedan 1993, och påfrestningarna har aldrig varit lika stora som nu. Ökat terrorhot, bråk på asylboenden och kriminella gatubarn, är bara en del av ekvationen som kräver mer resurser.

En liten trähydda på en lekplats i centrala Uppsala hade Ali som sitt hem när han lämnade boendet för ensamkommande barn. Han är ett av 1 500 ensamkommande barn som de senaste åren bara försvunnit från boenden. 

Främlingsfientliga sajter sprider hat

NYA TIDERNya tider uppger i en artikel om att ett medborgargarde bildats i Kalmar. Nya Tider drivs av Vavra Suk, som tidigare var engagerad i högerextrema Nationaldemokraterna.
FRIA TIDERHatsajten Fria tider om att välmående kommuner som Danderyd, Täby och Lidingö ska tvingas ta emot ensamkommande flyktingbarn och "fyllas med tusentals unga män från tredje världen"
EXPONERATHatsajten Exponerat om demonstrationer efter de uppmärksammade sexövergreppen i Köln, under rubriken "Mörkret faller men hoppet skiner i Köln."
AVPIXLATHatsajten Avpixlat om misstänkt våldtäkt på Eriksdalsbadet i Stockholm, som sajten kallar "ökänt badhus" i rubriken.

■■■


Men samtidigt som polisen kräver mer resurser för att klara situationen har myndigheten också fått hård kritik. Inte minst för hur övergreppen under musikfestivalen i Stockholm aldrig kom ut.

Statsminister Stefan Löfven sa till nyhetsbyrån TT:

– Jag känner en mycket stark vrede att unga kvinnor inte ska kunna gå på musikfestival utan att bli kränkta, sexuellt trakasserade och attackerade. Det här är ett mycket stort problem för de som blir drabbade och för hela vårt land. Vi ska inte vika en tum och vi ska inte vända bort blicken.

Även Moderatledaren Anna Kinberg Batra reagerade starkt:

– Det är helt oacceptabelt om polisen inte gör allt vad den kan för att både förebygga, men också agera mot sexbrott. Nu är det viktigt att det kommer fram vad polisen har gjort och vad som faktiskt har hänt och att polisen vidtar åtgärder så att något liknande absolut inte kan hända igen.

Även andra partiledare har krävt att något måste göras. Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor skrev på Svenska Dagbladets debattsida om kraftfullare tag mot asylsökande som begår sexualbrott.

"Personer som söker asyl i Sverige bör vid sexualbrott få avslag på asylansökan och snabb avvisning ur landet. För personer med uppehållstillstånd bör utvisning också bli en betydligt vanligare rättsverkan", skrev Busch Thor i debattartikeln.

Centerpartiets rättspolitiske talesman Johan Hedin säger efter de senaste händelserna i Stockholm:

– Jag utgår ifrån att alla politiska partier, jobbar med det här just nu. Jag kan naturligtvis förstå folks irritation och frustration, över att kriminella "gatubarn", eller vissa asylsökande som är över 18 år och begår brott, slipper straffas som vuxna. Men vår lagstiftning är inte anpassad efter, att vissa personer helt saknar ID-handlingar.


■■■


Två av tre ensamkommande barn som sökte asyl förra året kom från Afghanistan, 23 480 av det totala antalet ensamkommande, 35 369. Nästan alla var pojkar. Orsaken bakom de höga siffrorna handlar bland annat om en försämrad säkerhetssituation i Afghanistan, tillsammans med en låg framtidstro för landets ungdomar.

Att landets ungdomar flyr till Europa är ett stort problem för Afghanistans regering. I december förra året besökte därför president Ashraf Ghana Sverige och inledde förhandlingar om ett återtagandeavtal mellan Sverige och Afghanistan.

Men alla ensamkommande barn i Sverige har inte sökt asyl - eller så har de fått avslag. De är försvunna, och deras antal är okänt, men fem till tio procent beräknas försvinna varje år. I början av december hittades 18 ensamkommande barn i ett ödehus i Mölndal. En stor del av dem var antagligen från Marocko. Och en pojke var så ung som 9 år.

– Vi är väl medvetna om problemet och regeringen gav just därför nyligen länsstyrelsen i Sthlm ett nationellt uppdrag att kartlägga var barnen tar vägen och hur man kan förhindra det. Det vi hittills vet är att det är barn från Marocko och Algeriet som försvinner mest (som inte har asylskäl). Regeringen har därför ingått ett avtal med Marocko om återvändande för barn, säger Åsa Regner, barn-, äldre och jämställdhets- minister.

Ett av de försvunna barnen är Ali, som egentligen heter något annat, från Afghanistan. När Expressen träffade honom för några månader sedan bodde han i en liten trähydda i en lekpark i Uppsala, efter att ha fått avslag i asylprocessen.

– Det var kallt och jag var rädd. Rädd för att polisen skulle komma och att jag skulle skickas hem, sa han.


■■■


Ålderskontroll av ensamkommande asylsökande barn är en av de mera kontroversiella frågorna i flyktingdebatten.

Ensamkommande barn under 18 år har stora chanser att få uppehållstillstånd i Sverige. Därför är åldern så viktig - och vissa bedömare och debattörer hävdar att många nyanlända säger att de är yngre än de är.

Regeringen har lagt fram ett förslag om att införa medicinska ålderskontroller av ensamkommande flyktingbarn som saknar tillförlitliga ID-handlingar. Förslaget välkomnas av dem som anser att det finns ett stort problem med nyanlända som uppger fel ålder. Samtidigt påpekar organisationer som Rädda Barnen att det inte finns några exakta metoder för att ange ålder. Och Svenska barnläkarföreningen har av samma skäl uppmanat sina medlemmar att inte göra sådana undersökningar.

– Förra året kom runt 30 000 ensamkommande barn. Det är extremt kostnadskrävande och det pågår helt utan kontroll av om de är minderåriga eller inte, säger Hanif Bali, riksdagsman (M).

– Ålderskurvan är märklig, förra året var nästan alla afghanska asylsökande 16 år. Det framstår som väldigt konstigt att bara en viss ålderskategori är på flykt från ett land.

I detta övergivna huset på Kungsbackavägen 79 i Mölndal, Göteborg hittades 18 ensamkommande barn.
Foto: Robin Aron

– Vi måste se till att Migrations- verket gör sitt jobb så det blir korrekt ålder. Så att systemet inte missbrukas och så att barn inte missbrukas genom att skickas över hela världen för att skaffa uppehållstillstånd till sina föräldrar, säger han.

Hanif Bali säger att det finns medicinska metoder som kan avgöra ålder med en felmarginal på 1-4 år och att de är användbara så länge man är medveten om den bristande precisionen.

– Det är orimligt att godta den ålder den asylsökande själv uppger. Det finns starka motiv att säga att man är yngre. För den som är under 18 år ökar chansen att få uppehållstillstånd med 250 procent, säger han.

Sverige tar emot en tredjedel av alla ensamkommande barn som söker asyl i Europa, rapporterar SVT. Det är betydligt dyrare att ta hand om dem än om vuxna. I år beräknas kostnaderna bli nästan 28 miljarder. Det är 46 procent av den totala kostnaden för migrationen.


■■■t


En barnrättsorganisation som Rädda Barnen håller inte med om att det skulle finnas många vuxna asylsökande som utger sig för att vara barn. Tvärtom, mot slutet av förra året fanns en tendens med allt yngre barn bland de nyanlända, många av dem under tolv år, enligt Rädda Barnen.

– Det finns inga vetenskapliga metoder som exakt kan avgöra åldern på en person i övre tonåren. Röntgen av tänder och handleder är osäkra metoder, det är omöjligt att säga om någon är 17,5 år eller 19. Och det är viktigt eftersom 18 är den avgörande åldern, säger Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin.

– Det bästa är en sammantagen metod. Medicinska och sociala undersökningar, intervjuer, barn-läkarsamtal. Men det måste vara rättssäkert, inte godtyckligt.

– Det är komplicerat. Socialstyrelsen har tittat på det här i flera år och inte kommit fram till riktlinjer. Men barn ska inte bo ihop med vuxna, säger hon.

Elisabeth Dahlin påpekar att Rädda Barnen arbetar med ensamkommande barn över hela landet och säger att man inte ser felaktiga åldersangivelser som ett "jättestort problem". Hon förklarar att det är svårt att ge en övergripande bild eftersom väldigt många ensamkommande har anlänt den senaste tiden - och understryker att det är myndigheternas roll att ha ordning när det gäller åldersbestämningar.

– Vi jobbar med ensamkommande på 240 platser. Vi har ingen polisiär funktion. Men vi hade slagit larm om vi hade uppfattat att det är alldeles för många vuxna, säger Elisabeth Dahlin.

Hon förklarar att det också finns ett nytt problem med gatubarn från Nordafrika, en företeelse man tidigare inte noterat i Sverige.

– Det är nordafrikanska barn som lever vid sidan av samhället. De har tidigare levt på gatan i Spanien och Portugal. Det är ett nytt fenomen i Sverige, säger Elisabeth Dahlin.

– De blandas ofta ihop med asylsökande. Men de söker inte asyl och skulle troligen inte få asyl, de vill inte ha kontakt med myndigheterna. Det krävs nya metoder för att nå den gruppen, säger hon.

Professor Anders Hjern är överläkare vid Sachsska barnsjukhuset i Stockholm och medlem av Svenska barnläkarföreningens arbetsgrupp för flyktingbarn. Han är skeptiskt inställd till de tillgängliga metoderna för åldersbedömning och Barnläkarföreningen avråder sina medlemmar från att göra undersökningar med dessa metoder.

– De tillgängliga metoder som Socialstyrelsen nämner har dålig precision. Det är röntgenundersökning av hand-leder, som har en felmarginal på 2,5 år åt vardera hållet, och av visdomständer med en felmarginal på 3-4 år åt vardera hållet, säger Anders Hjern.

– Dessutom slutar skelettmognaden för pojkar kring 17 år, för flickor runt 16 år. Så det går inte att exakt avgöra vem som är 18. Migrationsverket vill inte ha felmarginaler i sin bedömning. De är vana att fastställa resultaten rakt av och bestämma att någon är 17,9 år eller 18,1.

– Det leder till att väldigt många blir felplacerade. Om vi ska medverka till åldersbedömning ska det vara metoder som är rimliga med tanke på den stora betydelsen det har för individer. De metoder som Socialstyrelsen rekommenderar upp- fyller inte kravet, säger han.

Anders Hjern förklarar att ett alternativ kan vara de metoder som testats i Storbritannien. Där baseras åldersbedömningen på en psykosocial metod som bygger på intervjuer och observationer i det första mottagningsboendet.

– Bland de dåliga metoder som vi har att tillgå i dag är detta den minst dåliga. Inte för att den är mer exakt, utan för att den är mer relevant i detta sammanhang, säger han.


■■■


En liten trähydda på en lekplats i centrala Uppsala hade Ali som sitt hem när han lämnade boendet för ensamkommande barn. Han är ett av 1 500 ensamkommande barn som de senaste åren bara försvunnit från boenden.
Foto: Mikael Sjöberg

Samtidigt som frågan om de ensamkommande barnen går het och problemen är många finns forskning som pekar åt ett helt annat håll. En studie vid Stockholms universitet visar att ensamkommande barn är de som är lättast att integrera i det svenska samhället. Andelen som arbetar är större än hos de som kommit hit som barn med förälder.

Dessutom har de högre inkomster.

– Flickorna går framför allt till arbeten inom vården, medan pojkarna är spridda på några olika sektorer. Det gäller servicearbeten men också olika typer av manuellt arbete, inom främst bygg, transport och industri, skriver forskaren Aycan Celikaksoy och professorn Eskil Wadensjö i en debattartikel i Dagens samhälle publicerad i augusti förra året.


■■■


På sidor för så kallade medborgargarden på sociala medier har aktiviteten ökat de senaste veckorna. Aktiviteten på olika forum på nätet har ökat ännu mer i intensitet de senaste dagarna, efter mordet på Alexandra Mezher. Men omfattningen av sidorna är oklar.

– På något sätt måste vi analysera vad som har kommit in och vad det finns för tendenser. Rent konkret kan jag bara säga att vi följer och analyserar detta, säger Christer Birgersson, kommenderingschef vid polisen i Stockholm.

Tidningen Expo ser en trend i fler försök att skapa medborgargarden.

– Efter att Svenskarnas parti lades ned ser vi att det uppmuntras från olika medier inom den rasideologiska miljön till bildande av medborgargarden, säger Jonathan Leman, researcher på Expo, och fortsätter:

– Det tycks vara något sådant vi såg i Strängnäs i början av december, när en grupp dök upp utanför ett asylboende och hade en aktion.

Bland annat högerextrema sajten Motgift, en avknoppning från nedlagda Svenskarnas parti, har uppmanat till bildande av medborgargarden, enligt Jonathan Leman.

Även på Twitter har personer tagit ställning för eller emot de som försökt ta vad de ser som regeringens misslyckande i egna händer.

Kod 291 - polisärenden som berör "migrantsituationen"

I oktober införde NOA, Nationella operativa avdelningen, hos polisen en särskild relationskod för alla ärenden "som berör migrantsituationen".

Svenska Dagbladet har tagit del av en riksomfattande lista över kod 291 och det visade sig handla om över 5 000 inrapporterade händelser.

Bland annat:

559 registrerade fall av misshandel.

450 rapporterade bråk.

194 fall av olaga hot.

96 försvunna personer.

58 bränder.

42 ärenden registrerade som "psykiskt sjuk".

9 rån.

4 våldtäkter.

Författaren Katerina Janouch skrev i en serie Twitterinlägg att människor från ett nordafrikanskt land var "gatuslödder" samt tog ställning för de som delade ut flygblad vid centralstationen, som uppmanade till att straffa gatubarnen.

Sedan skrev hon i ett öppet brev på Facebook:

"Naturligtvis anser jag inte att laglösa mobbar ska slå ner invandrare, är det någon som på allvar tror det? Jag uttryckte mig raljant i en fråga som länge oroat mig. Som kvinna, mor och medborgare i Sverige är jag djupt bekymrad över samhällsutvecklingen och debattklimatet som råder. I affekt eldade jag själv på hetsen - och bidrog till polariseringen. Det är jag inte stolt över.

Men jag är inte mer än människa, och vi människor kan reagera starkt då vi känner oss hotade, utsatta och rädda. Det tänker jag inte be om ursäkt för."

Oroligheterna i Stockholm under helgen har även i helgen fångat uppmärksamheten från internationella medier.

“Maskerad mobb med 200 män attackerar migranter i Stockholm som hämnd för övergrepp mot kvinnor", rapporterade den brittiska tidningen Daily Express i går kväll.

BBC uppgav att oroligheterna inträffar som en följd av de förhöjda spänningarna i Sverige efter flyktingkrisen.

För mördade Alexandra Mezhers familj är det som hänt svårt att förstå.

– Vi har öppnat våra hjärtan, men vi fick en kniv i ryggen. Statsministern och hela regeringen, får stå till svars för det här. Vi har inte resurser nog i Sverige. Fortsätter det så här, så kommer det att drabba våra barn också. Vi har flytt från Libanon, för att komma till trygga Sverige. Jag bär kors ibland, och häromdagen fick jag en dum kommentar på jobbet. Vart ska vi fly nu, till havet? säger kusinen Charbel Aoun.


■■■


Juma Lomani, ordförande i afghanska riksförbundet Shahmama and Salsal National Association (SASNA) säger att han under lördagen blev kontaktad av en ensamkommande afghan. Pojken vill lämna Sverige efter den senaste tidens debatt om afghanska barn och fredagens rasistiska attentat.

– Han är så rädd, säger Juma Lomani, som kom själv som ensamkommande för drygt tolv år sedan.

– Självklart är jag rädd och orolig att det här kommer att eskalera och att folk kan bli misshandlade och skadade av det här. Många ensamkommande vill känna sig trygga och har inget att göra med det som skrivs om, men de blir ändå måltavlor bara för att de är ensamkommande, säger Juma Lomani.

Under gårdagen fick flera HVB-hem i Stockholm order om att inte låta barnen gå ut på grund av rädsla för nya attacker, enligt uppgift. Barnen är själva rädda för att gå ut.

– Vi blir fett rädda, säger Siavash Faizi, 17, som kom som ensamkommande från Afghanistan för fyra år sen.
Den jämngamle Bashir Meri som också är från Afghanistan kom för bara tre månader sedan. Han har fortfarande inte fått en skolplats på grund platsbrist.

– Vi har flytt krig. Man måste hjälpa varandra, oavsett var man kommer från, säger han.

Juma Lomani berättar att oron gjort att många barn inte vågar gå ut ensamma och att flera missar viktiga aktiviteter och skolan.

– De ser sig själva som utpekade. De är rädda för att gå och vara fria som de vill vara, säger han.

Vad har du för budskap till myndigheter och allmänheten?

– Att myndigheterna inte pekar ut grupper och ensamkommande, att man inte benämner dem som gatubarn. De här barnen behöver skydd. De behöver hjälp och resurser från myndigheter och staten, inte att bli utpekade så att rasisterna attackerar dem, säger Juma Lomani.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.