Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Minst 80 000 har fått vaccin i Sverige

Andra länder har vaccinerat fler – men EU:s strategi är bättre, menar vaccinsamordnaren Richard Bergström.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström tror att Sverige ligger långt fram i vaccineringen jämfört med många andra länder.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

160 000 doser vaccin har levererats till Sverige. Men bara 80 000 har använts. 

Hälften av doserna har sparats av regionerna, för att garantera att de som fick dos 1 också får dos 2.

Ett agerande som Folkhälsomyndigheten vill att regionerna slutar med på en gång. 

– Kan man nu vaccinera ifatt, så bör det inte göra så stor skillnad, säger Anders Tegnell på tisdagens pressträff. 

Det svenska vaccineringstempot har mötts av kritik och någon officiell statistik över antalet vaccinerade har dröjt.

Men på tisdagsmorgonen kom Folkhälsomyndigheten med nya siffror som visar att minst 80 000 har vaccinerats i Sverige hittills. Man uppger att det troligen rör sig om något fler, då data saknas från tre regioner för vecka 1 i år.

Hamstrar doser för att kunna skydda de äldre

Samtidigt har 160 000 vaccindoser leverat till Sverige. Men regionerna har valt att spara hälften av doserna, för att kunna säkerställa att de som fick dos 1 också ska kunna få dos 2, i fall det skulle bli problem med leveranser.

Ett agerande som var rimligt i början enligt Folkhälsomyndigheten, men inte längre. Sedan förra veckan är i stället statsepidemiolog Anders Tegnells bud att regionerna ska använda allt vaccin som levereras till dem. 

En av regionerna som går emot Folkhälsomyndighetens uppmaning och sparar vaccin är region Norrbotten. Detta för att säkerhetsställa att vissa grupper ska kunna få en andra dos. 

Pia Näsvall, chefsläkare i region Norrbotten, säger till Sveriges radio att hon inte är beredd att använda alla doser på samma gång. 

– Vi vill vara helt trygga och säkra på att vi kan ge den andra dosen till våra allra äldsta på boenden, säger hon till Sveriges radio

Fredrik Elgh, överläkare och professor vid Institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet, anser att regionerna bör använda alla doser som finns tillgängliga eftersom det inte är nödvändigt att spara dem. 

– Enligt de avtal vi har och de distributionsplaner som finns så kommer vi att få de där doserna. Och det tycker jag vi ska lita på så att vi ska kunna ge så många äldre som möjligt de första doserna nu, säger han. 

Tegnell: ”Ska definitivt använda det vaccin man har”

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner, upplever att buden från Folkhälsomyndigheten inte varit tillräckligt tydliga.

– Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt både på pressträffar och möten att regionerna kan spara doser, men under gårdagen så har vi fått ett klargörande. Nu vet alla regioner att Folkhälsomyndighetens rekommendation är att man använder alla inkommande doser till vaccination omgående, säger hon till Expressen.

På tisdagens pressträff säger Anders Tegnell att han kan ha förståelse för att många regioner har valt att spara vaccindoser, eftersom det i början rådde en viss osäkerhet gällande leveranser. Men han upprepar återigen att leveranserna nu är säkrare – och att det nu är viktigt att nu använda alla doser man har tillgång till.

Regionernas sparande innebär att det just nu finns 80 000 vaccindoser som hade kunnats ge till personer, men som i stället sparats för de som ska ta dos 2 av pfizers vaccin (vilket tas tre veckor efter dos 1)

”Vaccinera ifatt”

– Kan man nu vaccinera ifatt, så bör det inte göra så stor skillnad. Första dosen ger ju ett ganska tveksamt skydd, det är ju efter två doser som man får ett bra skydd, framför allt hos äldre som bor på särskilda boenden. Så om det gör jättestor skillnad vet jag inte. Vi pratar om en vecka kanske, men det är en viktig vecka. Jag håller med om det. Vi jobbar hårt med SKL om att få ut budskapet på ett övertydligt sätt, om att nu gäller det att använda så mycket vaccin som möjligt, säger Anders Tegnell. 

På frågan vad vi kan lära av Danmark, som ligger före Sverige med vaccineringen, säger Tegnell också:

– Skillnaden är helt uppenbart att många svenska regioner har sparat doser, det har man inte gjort i Danmark.

Emma Spak säger till Expressen att regionerna nu ska vaccinera på för fullt, och inte spara doser. Hon säger också att faktumet att regioner sparat vaccin, inte kommer påverka vaccinationstakten särskilt. 

– Det kommer i princip inte göra någon skillnad. Nu ska allt vaccin som finns tillgängligt snabbt användas, och man kommer snabbt i kapp, säger hon. 


Tegnells vaccinsvar till regionerna: Använd så mycket som möjligt

Hälften av doserna har sparats av regionerna – men det vill Folkhälsomyndigheten att man slutar med.

Vaccindoser måste slängas: ”Borde inte tolereras”

CNN rapporterar om svårigheter att vaccinera befolkningen i USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.