Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vaccinsamordnaren Richard Bergström säker: Vi får tillräckligt med vaccin

Såhär sa Richard Bergström på onsdagen den 20 januari.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Richard Bergström räknar med att hela Sveriges vuxna befolkning är vaccinerad till midsommar.
Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pfizers vaccin.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vaccinsamordnare Richard Bergström räknar fortfarande med att hela Sveriges vuxna befolkning på åtta miljoner kan vara vaccinerad innan midsommar.

Leveranserna ökar kraftigt under våren berättade han i chatten med Expressens läsare.

– Det kommer långt mer än en halv miljon doser i veckan under kvartal två - drar uppåt från mars och sedan jättevolymer.

– Om allt går enligt plan skickar enbart Pfizer runt en halv miljon doser i veckan från april.

Under söndagen chattade Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström med Expressens läsare. En del uttryckte oro för om vaccinet ska finnas till alla och också hur det går till när man kallas.

Richard Bergströms besked om kallelsen är att det kommer att se lite olika ut mellan regionerna, och är skillnad på nu i början, exempelvis när det gäller de som är 70+ och den stora allmänheten, men att man ska besöka 1177.se och välja den region där man bor. Där kommer det att finnas information om hur det går till och när det blir aktuellt i respektive region.

Läsaren ”Emma” undrade om vi kommer att hinna med vaccinering innan midsommar trots att det nu blivit minskad produktion av vaccin.

”Ja, det är realistiskt. Vi har helgarderat med så många olika vaccin. Och det kommer mycket stora volymer från mars/april och framåt”, svarar Richard Bergström.

Vaccin från flera bolag kommer snart

Richard Bergström uppger också att flera bolags vaccin kommer snart. Det amerikanska läkemedelsbolaget Johnson & Johnsons vaccin är aktuellt under våren.

”J&J kommer i april om allt går bra. Deras testresultat (fas 3) kommer vilken dag som helst. Mycket spännande. Curevac ligger några veckor efter J&J. Moderna kommer att leverera 1,2 miljoner doser till Sverige för midsommar. De ökar tempot från mars.”

En annan läsare frågade hur många personer man räknar med att vaccinera innan midsommar. ”Någonstans har jag läst ca 5,5 miljoner, men om man räknar bort alla under 18 år så bör det väl vara någonstans mellan 8-9 miljoner. Det kan väl inte vara ca 2,5-3,5 miljoner som är allergiska eller som inte vill vaccinera sig”, skriver läsaren.

”Sveriges vuxna befolkning är ca 8 miljoner personer. Just nu (och justerat för lägre kapacitet hos Astra Zeneca) har vi prognos på leverans av vaccin till långt mer än 8 miljoner personer före midsommar. Så det finns en viss säkerhetsmarginal – det kanske finns något vaccin som inte blir godkänt, eller att det blir fler förseningar”, svarar Richard Bergström.

Och när det gäller leveranserna så ökar de allteftersom. Det här svaret fick en annan läsare om tillgången:

”Det kommer långt mer än en halv miljon doser i veckan under kvartal 2 - drar uppåt från mars och sedan jättevolymer. Ett exempel: om allt går enligt plan skickar enbart Pfizer runt en halv miljon doser i veckan från april.”

Inget privat vaccin

Men det kommer inte att bli aktuellt med att få vaccin i privat regi. En läsare frågade om det kommer att var möjligt att vaccinera sig privat efter halvårsskiftet, när alla som vill har fått sitt.

”Nej, det kommer inte att finnas en privat marknad, inte ens i höst. Staterna har ensamrätt så länge EU-kommissionens avtal gäller. Och jag tror även fortsatta vaccinationer (exv efter 2 år} också kommer att skötas av det offentliga”, skrev Richard Bergström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.