Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vaccinsamordnaren: Inte brist på vaccin – brist på patienter

Krys vaccinsamordnare Maria Christoffersson kräver att Region Stockholm öppnar upp vaccineringen för fas 4.
Foto: Privat
Region Stockholms vaccinationssamordnare Magnus Thyberg.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vaccin.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Krys vaccinsamordnare Maria Christoffersson larmar om att vaccintiderna inte bokas upp på deras vaccinationsmottagningar. 

Nu vill hon att region Stockholm öppnar upp för fas 4 – så att de kan fylla tiderna.

– Nu behöver vi agera fort. Det är inte brist på vaccin – utan brist på patienter nu, säger hon

Regionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg meddelar att man kan komma att öppna den sista fasen tidigare: 

– Det är rimligt att anta att vi tidigarelägger öppnandet av fas 4, säger han. 

Både i Kalmar och i Värmland har man börjat med fas 4 av vaccineringen. 

Men inte i Stockholm.

Företaget Kry vaccinerar i Rinkeby och i Nacka och har sett en vikande trend vad gäller patienter under den gångna veckan. Maria Christoffersson är vaccinsamordnare för företaget, hon uppger att bara 5 procent av kapaciteten var uppbokad i Rinkeby på måndagsmorgonen. Samma siffra för Nacka är 20 procent. 

– Det är alarmerande, det är väldigt få bokningar den här veckan. Vi har fortfarande flera hundra lediga tider både i Nacka och Rinkeby, säger hon. 

”Snabbt vidtar åtgärder”

I Stockholm vaccineras personer som är äldre än 60 år alternativt ingår i en riskgrupp. 

Nu vill Maria Christofferson att region Stockholm agerar snabbt och inleder fas 4 av vaccineringen, så att vaccintiderna kan fyllas på. 

– Jag skulle vilja se att man snabbt vidtar åtgärder, regionen behöver förstå varför det är så här. För det här gäller inte bara oss. En lösning skulle vara att smygöppna fas 4, säger hon. 

Faserna

Samtliga regioner har inlett fas 3. I den vaccineras personer som är mellan 60 och 64 år gamla. Även personer som ingår i någon av de listade riskgrupperna vaccineras. Exempel på sjukdomar som ingår är som följer: Kronisk hjärt- och kärlsjukdom, kronisk lungsjukdom, diabetes typ 1 och 2 och Downs syndrom.


Även personer med tillstånd som innebär svårigheter att följa råden om smittskyddande åtgärder vaccineras i fasen. I den gruppen ingår personer med demenssjukdom, respektive personer i socialt utsatta situationer. 


Fas 4 har inletts i ett par regioner och omfattar alla personer som är 18 år eller äldre. Folkhälsomyndigheten rekommenderar regionerna att beakta ålder, vilket innebär att de äldsta bör vaccineras först. 

Källa: Folkhälsomyndigheten. 

”Behöva kasta vaccin”

Maria Christoffersson varnar för att man annars riskerar att få slänga vaccin. 

– Vi har vaccin som inte har jättelång hållbarhet, så vi behöver få det här åtgärdat för att inte behöva kasta vaccin. 

Även på Kistamässan, där Werlabs utför vaccinationer, finns det ett stort överskott av tider för vaccination, rapporterar DN. Tidningen skriver att 2 000 vaccinationstider stod outnyttjade förra veckan, och att bara 40 procent av måndagens var bokade vid lunchtid. 

Regionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg uppger att man kan komma att öppna fas 4 snart. Den ursprungliga planen var att inleda den sista fasen i mitten av maj. Magnus Thyberg berättar att man ser över läget och då måste ta hänsyn till att personer inom prioritetsordningen måste ha en god möjlighet att få en tid. 

– Vi har inte fattat beslut om det än. Vi följer läget varje dag och gör då den här balanseringen, säger han. 

Magnus Thyberg menar att beläggningen varit god och pekar på 51 000 av 53 000 platser bokades upp under förra veckan, enligt regionens siffror. Men han delar bilden av att det nu sker en avmattning i trycket på platserna. 

– Jag skulle nog säga att precis som i de andra grupperna, så har vi i början många som är väldigt ivriga att bli vaccinerade och vill boka tid direkt. Så vi kommer snabbt upp i de procenttalen vi nu har. Sedan har vi en grupp som inte har lika bråttom. 


Vaccinering i region Stockholm

På 1177.se kan du läsa mer om vaccinering i Stockholm
Du kan se om du kan vaccinera dig på appen ”Alltid öppet”. När det är dags att vaccinera sig kommer det att finnas den valmöjligheten i appen.
Finns den kan du boka.
Just nu är det inte möjligt för de som ingår i fas 4 att boka men Magnus Thyberg, smittskyddsläkare, säger att det är rimligt att anta att fas 4 tidigareläggs.
Enligt ursprungsplanen skulle fas 4 inledas i mitten av maj, tidigareläggs den kan det vara möjligt att boka redan i slutet av den här veckan eller i början av nästa. Än är inga sådana beslut tagna
Vaccineringen i fas 4 är planerad att ske i ålderordning med de äldsta först.

Alltid öppet med UTAN möjlighet att boka vaccinering (till vänster) och MED möjlighet att boka vaccinering (till höger)

Enligt siffror som rapporterats in till Folkhälsomyndigheten så har 45,4 procent i gruppen 60-69 år fått en första dos i regionen Stockholm, en bit under rikssnittet på 49,1 procent och långt under Kalmars siffra på 65,3 procent. 

Vad beror skillnaderna på? 

– I våra senaste siffror har vi 55 procent för de som är mellan 60-64 år. Vi har en bra vaccinationstakt, som i viss mån påverkats av den fördelningsnyckel som funnits för vaccindoserna – som utgått från hur stor andel äldre befolkning man har. Vi ser nu att vi är på väg mot en fördelning som mer matchar mot vår befolkningsstruktur. 


Efter avstannade dödstal – så blir kommande veckor

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, berättar för Expressen om hur de närmaste veckorna blir.

Det händer med överblivna Astra Zeneca-vaccindoser

Richard Bergström: "Viktigt att dela med oss av vaccindoser".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.