Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vaccinpass riskerar försenas – skulle sjösättas första juni

Vaccinationsbevis • Negativt test • Tillfrisknandeintyg
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mats Snäll, chef för digital utveckling på Myndigheten för digital utveckling
Foto: Myndigheten för digital utveckling.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SHUTTERSTOCK

Tanken är att vaccinpassen ska lanseras 1 juni i Sverige. Men nya direktiv och oklart lagrum inom EU gör användningsområdet mycket oklart.

Frågan är om passet ens hinner utvecklas i tid och om det kommer användas.

– Det är fortfarande inte helt klart vilket datum det blir driftsättning, säger Mats Snäll, chef för digital utveckling på Myndigheten för digital förvaltning, Digg till SvD. 

I mars antog EU en gemensam linje för ett vaccinationspass som skulle underlätta resande inom unionen. När regeringen gav Myndigheten för digital utveckling, Digg, uppdraget att ta fram ett svenskt vaccinpass var tanken att det bara skulle deklarera om personen i fråga var vaccinerad eller ej. Deadline för vaccinpasset är 1 juni.

En prototyp arbetades fram och har börjat testas. Men förutsättningarna för passet ändrades i slutet av april – och nu är det oklart om Digg blir klara i tid. 

– Målsättningen har vi kvar, men det är fortfarande väldigt mycket oklarheter om hur de andra bevisen ska utvecklas, säger Mats Snäll Mats Snäll, chef för digital utveckling på Digg till SvD.

De andra delarna av beviset handlar om att det ska framgå om personen har testat negativt, eller om personen haft en genomgången infektion. Något som inte finns i Diggs prototyp för passet.

– Det är fortfarande inte helt klart vilket datum det blir driftsättning, säger Snäll.

Samtidigt flaggar han för att det inte bara är den egna myndighetens uppgift att få tekniken på plats. Snäll menar att det juridiska lagrummet på EU-nivå fortsatt saknas.

– Det spelar ingen roll om vi är klara med en teknisk lösning om inte beviset kan användas i något annat land. Då är beviset värdelöst.

Öppnar för turister – men svenskar stängs ute

Parallellt med framtagandet av ett vaccinpass börjar ett antal Medelhavsländer att öppna upp för turism igen. På fredagen meddelade Italien att turister från EU, Storbritannien och Israel tillåts, förutsatt att de kan uppvisa ett negativt covidtest. Också Grekland meddelade på fredagen att landet öppnar för turism till sommaren, trots fortsatt höga smittal och knökfullt på sjukhusen.

På lördagen meddelade också Portugal att landet välkomnar turister från EU redan i morgon, måndag. Men för resande från bland annat Sverige ligger restriktionerna kvar och endast nödvändiga resor tillåts, skriver AFP.

Svenska Jaana: ”I princip ingen smitta på ön”

Populära resmål börjar öppna upp för turister: ”Känner mig jättesäker”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.