Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vaccinförvirringen – efter GW:s erbjudande

Farshid Jalalvand berättar om skillnaderna mellan de olika vaccinen och om varför vi även behöver ta de lite sämre vaccinen för att få pendemin att avta snabbt.
Emma Spak på SKR säger att det tillvägagångssättet är fel.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Leif GW Persson tycker att vaccintakten går för långsamt.
Foto: OLLE SPORRONG

Efter Leif GW Perssons ilska över takten på de svenska vaccinationerna har han erbjudits vaccinet av privatläkare.

76-åringen överväger nu att köpa vaccindoserna – men vill först utreda om det ens är lagligt.  

– Jag vill inte bli inblandad i något kriminellt, säger han. 

Men Emma Spak på SKR meddelar att något inte är korrekt med erbjudandet: 

– Vaccination mot covid-19 är kostnadsfri.

Polisprofessorn och författare Leif GW Persson, 76, riktade i går kritik mot den svenska vaccinationstakten. På onsdagsmorgonen medverkade 76-åringen i TV4 Nyhetsmorgon” och berättade då att han erbjudits vaccinet av en privatläkare.

– De kan ge mig det där omgående och det är tydligen helt i sin ordning, säger han i programmet och berättar att det inte var ”så dyrt”.

”In i helvete förvånad”

Leif GW Persson berättar för Expressen att han fått erbjudandet från två olika läkare. 

– Det är två olika välrenommerade privatpraktiserande läkare som hört av sig och erbjudit mig vaccin. Det var Pfizers vaccin, säger han.

Leif GW Persson vill inte berätta vilka läkarna är eller kostnaden på erbjudandet, men uppger att han nu ska ta reda på mer detaljer innan går med på erbjudandet.

– Jag ska försöka reda ut det under dagen. Men om det är fullt i sin lagliga ordning, så tänker inte jag sitta och vänta i sju år på att fru Spak (Emma Spak på SKR, reds. anm.) och hennes medarbetare ska kunna sticka mig i armen. 

– Vad som gör mig in i helvete förvånad är att jag inte hade någon kännedom om detta. Att det tydligen förekommer privat verksamhet vid sidan om.

SKR: Ska vara kostnadsfritt

Emma Spak, chef för sektionen hälso- och sjukvård på SKR, menar att erbjudandet om vaccin för Leif GW Persson är märkligt.

– Jag känner inte till någon region som börjat vaccinera i den delen av prioriteringsordningen. Jag känner inte till hans förutsättningar, men man vaccinerar fortfarande på de som har hemtjänst, hemsjukvård, personer på särskilda boenden och personal inom vård och omsorg. Det är de inom fas 1 och lite på personal inom fas 2.

Information om när man kan få vaccinet går ut via regionernas hemsidor.

Emma Spak slår fast att ingen aktör får erbjuda vaccin mot betalning.

– Vaccination mot covid-19 är kostnadsfri. Det vaccin som tas in till Sverige betalas med statliga medel. Sedan är det regionerna som har i uppdrag att utföra vaccinationerna. De har förbundits sig att utföra vaccinationerna avgiftsfritt. Man har också förbundit sig att kontrollera att de som arbetar på uppdrag av regionerna gör det avgiftsfritt. Det ska inte kosta någonting. Om aktörer tar kontakt och erbjuder vaccination mot betalning så är det något som inte är korrekt.

Polisen har tidigare gått ut med varningar för så kallade vaccinbedragare.

– Det pågår mycket bedrägerier, säger Emma Spak, men lyfter att erbjudandena Leif GW Persson mottagit kan komma från underleverantörer till regionerna.

– Jag skulle önska att han delger regionen vilken aktör det är. Om det finns en underleverantör som har tillgång till vaccinet via en korrekt väg, så är det viktigt att veta att de tar betalt för vaccinationerna för det ska inte göras.

Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg kommenterar skriftligen att regionen följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning och vaccinationerna är kostnadsfria. 

”Oss veterligen levereras inget vaccin till helt privatpraktiserande läkare för vaccination mot ersättning. Däremot kan vi inte helt utesluta att enskilda läkare på något sätt tillskansat sig vaccin på ett felaktigt sätt. Det är däremot helt emot vad vi önskar.”, skriver Thyberg.

Se också:

KI-professorn svarade på läsarnas frågor om vaccin

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.