Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vaccinets resultat - räddade sex liv

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

60 procent av Sveriges befolkning vaccinerade sig mot svininfluensan 2009. Det är högst siffra i hela världen.

Frågan är hur många liv det räddade.

– Vi kom fram till att sex dödsfall undveks med massvaccinationsprogrammet, säger Lisa Brouwers på Smittskyddsinstitutet till Svenska Dagbladet.

Det är lika många som i Tyskland - där åtta procent av invånarna vaccinerade sig.

I Sverige vaccinerades hela 60 procent av befolkningen mot svininfluensa 2009. Pandemikampanjen är en av de dyraste insatserna i svensk sjukvård någonsin, skriver Svenska Dagbladet.

När influensan klingat av var facit 0,31 dödsfall per 100 000 människor, enligt EU:s smittskyddsinstitut ECDC.

I Tyskland som bara vaccinerat åtta procent av invånarna var dödstalet detsamma. Och Polen som inte vaccinerade alls hade ett dödlighetstal på 0,47, skriver Svenska Dagbladet.

Hur till exempel Tyskland och Sverige kan ha samma dödstal trots skillnaden i vaccinering kan de ansvariga inte svara på.

– ECDC utreder fortfarande och vi har inga svar ännu, förklarar Johan Giesecke, forskningschef på ECDC, EU:s smittskyddsinstitut till Svenska Dagbladet.

Socialstyrelsen håller på med en egen rapport som ännu inte är klar.

Enligt Smittskyddsinstitutets Lisa Brouwers visar regeringens utvärdering att sex liv räddades med den svenska massvaccineringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.