Vaccinering erbjuds efter nytt fall av hjärnhinneinflammation

Publicerad

Landstinget Sörmland erbjuder nu för- och grundskolebarn i Nyköping vaccination efter ett nytt fall av smittsam hjärnhinneinflammation.

Enligt statsepidemiologen Anders Tegnell är det mycket ovanligt att man erbjuder vaccination mot hjärnhinneinflammation.

Två barn i Nyköping drabbades i slutet av april av smittsam hjärnhinneinflammation. Ett av dem, en flicka i mellanstadieåldern, avled av sjukdomen. Nu har ytterligare en liten pojke insjuknat.

Det finns en koppling mellan pojken och de två tidigare fallen av hjärnhinneinflammation för drygt en månad sen, enligt ett pressmeddelande från landstinget Sörmland. Pojken som drabbats ska nu ha tillfrisknat.

Vaccination

För att förhindra ytterligare spridning kommer för- och grundskolebarn att erbjudas vaccination. Smittskyddsenheten i landstinget Sörmland har sedan tidigare satt in förebyggande antibiotikabehandling för att förhindra nya fall.

– Vi tar det steget för att det blivit ett fall till. Vi hoppades att undvika ytterligare ett fall med den omfattande insatsen med förebyggande antibiotika som gavs runt det tidigare fallet. Det var ändå drygt 700 vuxna och barn som fick förebyggande antibiotikabehandling. Men trots det finns uppenbarligen smittan kvar i den här gruppen, säger smittskyddsläkare Helena Hervius Askling.

Vaccinationsinsatsen görs för att förhindra fler fall på sikt. Vaccinet har effekt först efter två veckor. Det är ett begränsat antal skolor och förskolor i Nyköping som har valts ut. Totalt är det mellan 1 500 och 2 000 barn som kan bli erbjudna vaccination.

Väldigt ovanligt

– Det är väldigt ovanligt, det är väldigt sällan vi behöver gå så långt i Sverige. De flesta fall som vi har är enskilda fall och då behöver man inte göra så mycket, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

Sjukdomen är ovanlig, men oftast är det barn eller unga vuxna som drabbas. Antibiotika fungerar, men bara i ett inledningsskede. Insjuknandet går snabbt. Resultatet blir en blodförgiftning och kroppens immunsystem reagerar då med septisk chock och organsvikt som följd.

– Man bär på de här bakterierna i luftvägarna, och det smittar i nära kontakt. I familj och skola är det vanligast att man upptäcker smittade fall. Det är ingenting som man normalt sett blir smittad av ute i samhället, på bussen eller något liknande säger Anders Tegnell.

 

Fakta: Epidemisk hjärnhinneinflammation

Epidemisk hjärnhinneinflammation är en bakteriesjukdom. Den finns i hela världen, men är vanligast i västra och centrala Afrika söder om Sahara. Sjukdomen är ovanlig, men är livshotande och kan dessutom ge bestående besvär.

Epidemisk hjärnhinneinflammation kallas också smittsam hjärnhinneinflammation. Sjukdomen orsakas av olika typer av meningokockbakterier. Det är vanligt att ha bakterien utan att bli sjuk.

 

Symtom på epidemisk hjärnhinneinflammation

Vanliga symtom är:

• svår huvudvärk

• illamående och kräkningar

• känslighet för ljud och ljus

• feber och blödningar i huden som ser ut som röda utslag eller blåmärken

• nackstyvhet.

Du kan också få kramper eller bli medvetslös.

Källa: Vårdguiden

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag