Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vaccinerades frustration – kan inte boka dos två

Sveriges vaccinsamordnare: ”I värsta fall i år”.
Matti Sällberg, vaccinforskare på KI.
Foto: SVEN LINDWALL
Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pfizers coronavaccin.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Många vaccinerade kan inte boka in sin andra dos i Stockholm.

Nu växer frustationen bland de drabbade – där flera är oroliga över att inte bli vaccinerade i tid.

– Det är helt odugligt på ren svenska, säger Göran Düste, 68.

Fas 4 har rullat i gång på flera håll i landet. Däribland i storstadsregionen Stockholm, där personer över 50 år nu kan boka in sig för vaccination.

Men samtidigt har det varit stopp för den som ska boka sin andra spruta – om första dosen bokades via regionens app ”Alltid öppet”.

Flera har hört av sig till Expressen om att de är oroliga över att de inte kommer få sin andra dos i tid. De väntar på ett sms från regionen om att kunna boka in sig.

En av dem är Göran Düste, 68, som fick Pfizers vaccin. Om 16 dagar har det gått sex veckor sedan dess, vilket är tidsgränsen för dos två. 

– Jag är övertygad om att de inte kommer hinna med det, säger han.

Han är mycket kritisk till att han ännu inte fått vare sig besked eller information.

Tid mellan dos 1 och 2

Pfizer/BioNTech:

6 veckor efter första dosen. Undantag för boende på SÄBO samt transplanterade och dialyspatienter som får dos 2 efter cirka 3 veckor.


Moderna:

6 veckor efter första dosen. Undantag för boende på SÄBO samt transplanterade och dialyspatienter som får dos 2 efter cirka 4 veckor.


Astra Zeneca:

Född 1956 eller tidigare – 9-12 veckor efter första dosen.

Född 1957 eller senare – Du rekommenderas att vaccinera dig med ett annat vaccin 12-15 veckor efter din första dos. Om du vill fortsätta med Astra Zeneca, 9-12 veckor efter första dosen.


Källa: 1177 Vårdguiden, Folkhälsomyndigheten

Vaccinsamordnaren: Intensivt arbete

Regionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg uppger att de arbetar ”intensivt” på att få i gång systemet med utskick av sms för de som vill boka dos två. Ett sådant sms ska skickas ut 1-2 veckor innan vaccinering.

”Det finns tider reserverade för personer som ska ta den andra dosen”, skriver han i ett mejl och fortsätter:

”Jag förstår att många vill boka in den andra vaccindosen och inom kort kommer det att bli möjligt. Vi vill bara se till att tjänsten har den funktionalitet som krävs.

Senare under tisdagen meddelade Region Stockholm att de första sms:n om bokning börjat skickas ut: ”Personer som ska boka den andra vaccindosen ska vänta på sms:et och boka den andra dosen först när sms:et kommit. Sms:en skickas i turordning och det går inte att tidigarelägga dos 2.”

Oviktigt med veckor ”hit och dit”

Vaccinforskaren Matti Sällberg, som själv väntar på att boka in sig för dos två av Pfizer, är inte särskilt orolig.

– Den andra dosen är till för att förstärka den första, så efter den första så har man ändå ett visst svar. Man skall ta andra dosen för att var fullvaccinerad för det blir mycket starkare och bättre efter den.

Han förklarar att vaccinen utvärderats utifrån olika tidsspann, som ligger bakom rekommendationerna. FHM uppger att det inte gör något om det tar ”lite längre tid” än sex veckor innan man får den andra vaccindosen från Pfizer och Moderna.

– Det är viktigt att man håller sig runt 3-6 veckor, kanske sju veckor. Någon vecka hit eller dit spelar sannolikt ingen roll. Det är inte så att immunförsvaret stänger av från en dag till en annan, säger Matti Sällberg.

Se också:

Så mådde han efter vaccindosen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.