Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vaccineffekten: Allt färre dör i covid-19

DiTV:s Ekonomistudion om hur vaccinpass kan komma att fungera.
Statsepidemiolog Anders Tegnell under torsdagens pressträff.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN TT NYHETSBYRÅN
En skolsköterska ger vaccinationer till personer på äldreboendet Höjdenhemmet i Lerums kommun.
Foto: Tommy Holl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den allt högre vaccinationstäckningen beskrivs som en bidragande orsak till att färre dör efter att ha insjuknat i viruset. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Över 80 procent av de äldre som bor på särskilda boenden har nu fått covid-vaccin. Den allt högre vaccinationstäckningen beskrivs som en bidragande orsak till att färre dör efter att ha insjuknat i viruset. 

– Det är förstås en kombination av minskad smittspridning under en tid, men också väldigt mycket en vaccineffekt, sa statsepidemiolog Anders Tegnell under torsdagens pressträff. 


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

De flesta covidkurvorna pekar just nu åt fel håll. Både smittspridningen och antalet insjuknade som behöver intensivvård visar en ökande tendens. 

Smittspridningen sker dock bland de yngre åldersgrupperna som har en väldigt låg vaccinationstäckning. 

– Ökningen av antalet fall som vi ser är framför allt bland personer yngre än 65 år, sa Anders Tegnell under torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten. 

Anders Tegnell: ”En väldigt positiv utveckling”

Däremot visar kurvan för antal avlidna en markant nedgång under de senaste veckorna. 

– Det är framför allt på området avlidna som vi ser en väldigt positiv utveckling. Vi har väldigt få nya fall de senaste dagarna, jämförelsevis. Det är fortfarande ganska höga nivåer, men det är en utveckling som är lovande på det här området. Förhoppningsvis ska inte den nya ökningen av antalet smittfall behöva påverka det så mycket, sa Anders Tegnell.  

Under platån av den andra pandemivågen, i december förra året och större delen av januari, låg antalet som insjuknat i covid-19 och avlidit ofta runt 100 stycken per dygn. 

Den högsta siffran, 121 avlidna, noterades den 28 december förra året. 

Ander Tegnell: ”Väldigt mycket en vaccineffekt”

Men sedan en dryg månad tillbaka märks en något ryckig – men sett över tid – tydlig nedgång bland dödsfallen. 

Den senaste veckan har antalet preliminära, rapporterade dödsfall varit som högst tio stycken per dygn. Även om eftersläpning är att vänta så följer det en trend som pågått sedan flera veckor tillbaka. 

Under vecka 4 låg antalet rapporterade avlidna på 376 stycken. I jämförelse låg medelvärdet för vecka 1, 2 och 3 på 583 fall, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. 

Utvecklingen tolkas som att vaccinkampanjen på landets äldreboenden nu börjar visa ett tydligt avtryck i statistiken. 

Under torsdagen hade 83 procent av äldre som på särskilda boenden blivit vaccinerade. 70 procent av gruppen har hunnit få två doser. 

– Antalet dödsfall bland de äldre minskar också. Det här är förstås en kombination av den minskade smittspridningen som vi såg under en tid men också väldigt mycket en vaccineffekt, sa Anders Tegnell. 

Samma vaccineffekt som i Storbritannien

Storbritannien har upplevt en liknande utveckling sedan vaccinationstäckningen ökade bland de äldre. 

Dödsfallen bland personer över 80 till följd av covid-19 har i Storbritannien minskat med 60 procent sedan den 24 januari, rapporterade The Guardian i förra veckan. 

– Det har blivit en brant nedgång bland utbrotten på omsorgsboenden, sa David Spiegelhalter, statistikprofessor vid universitetet i Cambridge till The Guardian. 

Johan Carlson om att människor struntar i munskydd

Folkhälsomyndigheten om Region Stockholms beslut.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.