Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vaccinbolagens besked efter larmen om omikron

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Biontechs vd Ugur Sahin säger att han inte är orolig för att omikron ska vara moståndskraftig mot vaccinen.
Foto: ANDREAS ARNOLD / DPA/IBL
Arkivbild.
Foto: CHAMILA KARUNARATHNE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Omikron har skapat rubriker över hela världen.

Frågan som många experter nu ställer sig är hur pass motståndskraftig den nya virusvarianten är mot dagens coronavaccin.

Nu kommer lugnande besked från Pfizer/Biontech samtidigt som Moderna utrycker oro.

Omikrons existens har varit känd för forskarna i knappt en vecka och många stora frågor kvarstår gällande virusvarianten – som innehåller fler mutationer än deltavarianten.

– Deltavarianten hade mellan 13 och 17 mutationer i spikeproteinet, alfavarianten hade 9 till 10. Omikron har över 30 mutationer, sa Farshid Jalalvand, forskare i medicinsk mikrobiologi vid Lunds universitet, till Expressen kort efter att varianten blivit känd.

På grund av mutationerna tror många att varianten kan vara mer smittsam – men huruvida den skulle vara mer motståndskraftig mot vaccinen är omdebatterat.

”Det är troligt”

Nu uppger vaccintillverkaren Pfizer/Biontech att deras vaccin ”troligtvis” erbjuder skydd mot allvarlig sjukdom som kräver sjukhusvård, skriver Reuters.

– Vi tror att det är troligt att människor kommer att ha ett betydande skydd mot allvarlig sjukdom från omikron, säger Biontechs vd Ugur Sahin till nyhetsbyrån.

Sahin förväntar sig dock att se ett visst minskat skydd mot mild och måttlig sjukdom.

Företaget arbetar nu för fullt med att ta fram mer information om hur varianten påverkas av vaccinet och de arbetar även för att ta fram ett uppgraderat vaccin.

– I mina ögon finns det ingen anledning till att vara speciellt orolig. Det enda som oroar mig just nu är faktumet att det finns människor som inte är vaccinerade överhuvudtaget, säger Sahin till Reuters.

”Det här kommer inte att bli bra”

En som inte delar Ugur Sahins lugn är Stéphane Bancel, vd för vaccintillverkaren Moderna.

– Det finns ingen chans att vi kommer ha samma effektivitetsnivå som vi hade med Delta, säger han till Financial Times.

Tydligare besked kring effektiviteten gav han dock inte.

– Jag vet inte hur mycket det rör sig om eftersom vi måste vänta på mer data. Men de forskare jag pratat med har uttryckt: ”Det här kommer inte att bli bra”, säger Bancel till tidningen.

Universitetet i Oxford som varit med och utvecklat Aztra Zenecas vaccin har i ett uttalande uppgett att det inte finns några bevis på att nuvarande vaccin skulle förlora sitt skydd mot allvarlig sjukdom vid omikronsmitta. Dock uppger även de att de arbetar för att uppgradera sitt vaccin, skriver Reuters.

Sydafrikanska läkaren om omikronfallen: ”Milda symptom”

Sydafrikanska läkaren om omikronfallen: ”Milda symptom”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.