Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vaccin mot corona snart här – testerna går in i slutfasen

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Immunologen Anthony Fauci berättar om att ett – eller till och med flera – vaccin mot coronaviruset kan finnas på marknaden till årsskiftet.
Foto: CAROLYN KASTER / AP/ TT
Tre olika vacciner kommer att gå in i slutfasen av testningen i sommar eller under den tidiga hösten.
Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY/IBL

Ett vaccin mot coronaviruset kommer allt närmare.

Redan i sommar inleds slutfasen på tester av tre olika vaccin.

– Arbetet framskrider väldigt bra, säger experten Anthony Fauci till CNN.

Kampen för att få fram ett vaccin mot covid-19 går framåt. Redan i juli kommer läkemedelsföretaget Moderna, där svensk-brittiska Astra Zeneca är delägare, att inleda fas 3 av testerna på sitt vaccin. 

Fas 3 är den sista fasen, där tiotusentals människor brukar delta och där målet är att kunna slå fast om vaccinet är säkert och effektivt. 

Därefter kommer Astra Zenecas, med hjälp av Oxford University, vaccin att gå in i slutfasen i augusti, följt av Johnson & Johnson som inleder sina sluttester i september skriver Wall Street Journal.

– Arbetet går framåt och vi förväntar oss att mer än ett vaccin kommer att vara i långt framskridna, kliniska tester redan tidigt i sommar, säger Dr Fauci, immunolog och en av dem som leder Vita husets insatser mot coronapandemin, till CNN.

Räknar med vaccin på marknaden vid årsskiftet

Testerna kommer att utföras på åtminstone 30 000 personer på 50 olika platser – färmst i USA, men möjligen även på andra ställen. 

Ytterligare vacciner är på väg att nå fas 3 i testerna. Enligt WHO finns det just nu 10 olika vaccin som testas på människor – och ytterligare 126 som är under utveckling.

Dr Fauci säger att testen får ekonomiskt stöd av den amerikanska staten och han förväntar sig att det kommer att finnas ett vaccin på marknaden någonstans kring årsskiftet.

Det har tidigare rått delade meningar om ett vaccin.

Dr. Deborah Birx, som suttit med i Trumps task force, har tidigare sagt att det kan dröja till nästa år.

– På papperet är det möjligt att ha ett vaccin framme i början av 2021, har hon sagt enligt US News.

Brittiska läkaren Karol Sikora som tidigare har varit chef för WHO:s cancerprogram tror att viruset kan försvinna av sig självt. 

– Jag misstänker att vi har en större immunitet än vi tror, har hon tidigare sagt enligt Welt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.