Löfven: V ger SD inflytande – via ”bulvanen Kristersson”

Nooshi Dadgostar hotar stoppa reform – med M och KD.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Magdalena Andersson
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND
Stefan Löfven.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiet vill bryta ut och stoppa sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga ur budgeten.

De hoppas få stöd av resten av oppositionen för det. 

– Moderaterna har varit emot det här tidigare, säger blivande partiledaren Nooshi Dadgostar på ett möte med riksdagsjournalisterna.

Hon får skarp kritik från Stefan Löfven som anklagar V för att ge Sverigedemokraterna inflytande ”via bulvanen Kristersson”.

– De vet mycket väl att det krävs SD:s röst också, säger han. 

– Vi kommer att vända oss till Moderaterna och Kristdemokraterna, säger Nooshi Dadgostar.

Hon får mothugg av statsminister Stefan Löfven, som påpekar att Vänsterpartiet kommer att behöva stöd från Sverigedemokraterna.

– Centern och Liberalerna har varit väldigt tydliga med att man inte vill ge Sverigedemokraterna inflytande i svensk politik, men det ger Vänsterpartiet – via bulvanen Kristersson, säger han och tillägger:

– Det är förvånande tycker jag.

Under eftermiddagen kommer svaret från SD att man ställer sig bakom V, och kallar sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga för en ”dyr och ineffektiv reform”

– Vi är öppna för att göra det här, beskedet är ”ja”., säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt och tillägger:

– Vi vill i sådana fall använda pengarna till såväl kommunal och regional välfärd som till rättsväsendet, och jag tänker i första hand på Kriminalvården och Åklagarmyndigheten i sådana fall.

Attack mot Löfven

Nuvarande V-ledaren Jonas Sjöstedt slår tillbaka mot statsministern.

”Varför försvarar Löfven en 'reform' som han själv kallat miljardsvindleri?” skriver han på Twitter.

https://twitter.com/jsjostedt/status/1308361402743164929

Vill ha stöd från oppositionen

Reformen, som drivits av Centerpartierna och Liberalerna, beräknas kosta nio miljarder 2021 och nio miljarder 2022.

– Det är pengar i sjön. Finansministern kan inte ens säga att det ger ett enda nytt jobb, säger Dadgostar.

Vänsterpartiet vill att pengarna i stället ska gå till kommuner och regioner. Nooshi Dadgostar vill inte svara på om hon har haft kontakt med KD eller M om att stoppa reformen.

Den samlade oppositionen – V, M, KD och SD – har tidigare röstat ner två C-märkta reformer. Reformeringen av Arbetsförmedlingen förändrades och sköts upp ett år. Ingångsavdraget, som var sänkta arbetsgivaravgifter för personer som stod långt ifrån arbetsmarknaden, stoppades helt.

Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson säger att det vore ”ett hårt slag mot de unga” om man stoppar reformen.

”Jag och Centerpartiet utgår ifrån att det finns ett starkt stöd i riksdagen för ett förslag som på allvar ökar möjligheterna till ett första jobb!”, skriver han på Twitter.

KD: Kritiska till sänkningen

Kristdemokraterna säger att de visserligen är kritiska till att arbetsgivaravgiften för unga kraftigt ska sänkas, men att de inte kan ge besked om de stöder V i nuläget.

– Jag är kritisk mot den reformen, både till tajmingen och att den är ineffektiv. Men det vi kristdemokrater pekar på är att det behövs andra jobbreformer, andra lättnader som leder till fler anställningar i företag, säger Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för KD till TT.

– Vi presenterar vårt alternativ om ett par veckor och då ser vi efter det om det finns förutsättningar att göra några förändringar i budgeten via en riksdagsmajoritet eller inte.

Även Moderaterna tycker att det är för tidigt att ge besked och vill först presentera sina budgetförslag.

Sabuni: Det här är helt främmande

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger att hon ”verkligen hoppas” att varken M eller KD ansluter sig till V i frågan om att sänka reformen.

– Att borgerliga partier skulle gå ihop med Vänsterpartiet för att göra det dyrare att anställa unga det är för mig helt främmande, säger hon och fortsätter:

– Jag kan hålla med om att det inte är en reform som man ska ha i en högkonjunktur, men i en kris som vi inte har sett på 100 år, där arbetslösheten skenar och de företag som ska anställa unga har drabbats väldigt hårt så är den här kostnaden värd det. 

MUF backar V

Moderata Ungdomsförbundet, MUF, ställer sig bakom Vänsterpartiet och vill se att även moderpartiet stöder förslaget. 

– Gärna om man hittar fler delar av budgeten som man kan fälla. Den här regeringen är farlig för Sverige och drar Sverige i en felaktig riktning, säger ordförande Benjamin Dousa.

– Det är ingen hemlighet att vi moderater är för sänkta skatter, men även de skatter man sänker gör man på ett felaktigt sätt. 

Han kallar konstruktionen av reformerna ”märkliga och gör skattesystemet svårare att förstå”.

Besökte Stockholmsförorten och nya polishuset: ”Betyder mycket för människor”.

LÄS MER: Vinnare och förlorare i höstbudgeten 2020 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.