Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

V vill satsa på tryggare arbetsmarknad

Jonas Sjöstedt sommartalade på friluftsmuseet Gammlia i sin hemstad Umeå.
Foto: Anna-Karin Drugge

En tryggare arbetsmarknad - det är Vänsterpartiets stora valfråga. Bemanningsföretag får det betydligt svårare i Sverige efter nästa val om Vänsterpartiet får bestämma.

- Det ska finnas ett absolut förbud att säga upp folk och därefter ta in bemanningsföretag på deras arbetsuppgifter, sa Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt vid sitt sommartal till Expressen.se.

När Jonas Sjöstedts i dag sommartalade på friluftsmuseet Gammlia i sin hemstad Umeå stod det klart att partiet kommer att gå till val med kärnfrågorna arbetsmarknad och arbetslivsvillkor.

Ett av de förslag som Vänsterpartiet vill driva gäller bemanningsföretag, förklarade Sjöstedt i sitt tal.

- Vi föreslår flera lagändringar; en att det ska finnas ett absolut förbud att säga upp folk och därefter ta in bemanningsföretag på deras arbetsuppgifter, säger han till Expressen.se.

- Det andra är en tidsgräns för hur länge man ha få ha inne bemanningsföretag. Så att det verkligen är tillfälligt och inte permanent.

Sjöstedt vill dessutom stärka det fackliga inflytandet så att facket kan avgöra när bemanningsföretagen överhuvudtaget får komma in.

"Räcker inte med tunnelbana till Nacka"

Sjöstedt berättade i talet att han har lyssnat på de borgerliga kollegornas sommartal.

Han sa att Fredrik Reinfeldt leder en regering som lider av idétorka och att de borgerliga partierna driver åt olika håll. Och apropå statsministerns vilja att bygga ut tunnelbanan till Nacka sa han:

- Att satsa på ny infrastruktur är nödvändigt men tunnelbana till Nacka förslår inte för den som vill utveckla hela Sverige.

Däremot fick de cirka tre hundra personer som samlats i solvärmen på friluftsmuseet Gammlia höra ett vasst angrepp på Jan Björklund.

- Björklunds politik verkar ligga 25 år efter verkligheten. Han vill bygga ny kärnkraft när vindkraften är billigare. Han vill gå med i Nato när Natos fiende är borta. Han vill gå med euron när den håller på att rasa samman, sa Sjöstedt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.