Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

V kan tänka sig regera med C – trots dissarna

Vänsterpartiet kritiska mot vårbudgeten: ”Vi saknar åtgärder gällande vården”
Nooshi Dadgostar, V.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND
Annie Lööf, C.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiet kan tänka sig att regera tillsammans med Centerpartiet efter valet nästa år, detta trots att Annie Lööf upprepade gånger tagit avstånd från ett sådant samarbete.

– Det verkar handla mer om att hon är väldigt engagerad i att utesluta Sverigedemokraterna, säger partiledaren Nooshi Dadgostar till Göteborgsposten

Vänsterpartiet förbereder sig för ett regeringssamarbete efter valet 2022 och kanske också för att för första gången ta plats i en svensk regering. Statsminister Stefan Löfven har hittills hållit partiet på armlängds avstånd.  Man stängdes ute från regeringen under förra mandatperioden, men ingick i budgetunderlaget. Efter valet 2018 valde Löfven att i stället samarbeta högerut.

Att Liberalerna nyligen beslutade att lämna januarisamarbetet efter nästa budget och i stället förorda Moderaternas Ulf Kristersson som statsminister inför valet, har dock förändrat läget, säger Nooshi Dadgostar. Vill Stefan Löfven fortsätta regera måste man släppas in i regeringsvärmen.

– Det finns inga andra möjligheter. Det krävs fyra partiet på vår sida - V, S, MP och C - för att regera landet, säger hon till GP.

Lööf har tidigare uteslutit samarbete

Ett sådant samarbete skulle dock innebära att Vänsterpartiet samarbetar med Centerpartiet, vars partiledare Annie Lööf upprepade gånger uteslutit ett sådant samarbete och kallat Dadgostars parti, tillsammans med Sverigedemokraterna, för ”ytterkantspartier”.

Nooshi Dadgostar tar dock Lööfs uttalanden med en nypa salt och säger att hon tror att de främst är ett uttryck för centerledarens avståndstagande från SD. 

Hon medger att de båda partierna står långt ifrån varandra i många frågor, men en modell för ett samarbete finns i de 22 kommuner där partierna redan samarbetar.

– Det kan ske precis på det sätt som det redan har skett i kommunerna, säger hon.

Ulf Kristersson och Annie Lööf rusar i ny mätning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.