Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V vill ha permanent förlossningssatsning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jonas Sjöstedt.
Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Gabriel Wikström.
Foto: /Ibl / /IBL

Regeringen och Vänsterpartiet viker en engångssumma på en halv miljard till förlossningsvård i den kommande vårbudgeten. Satsningen ska stärka landstingen inför sommarens väntade personalbrist, men V vill göra den permanent.

– Den som ska föda barn måste ju kunna lita på att man kommer att få den vård och det omhändertagande som man behöver, säger V:s partiledare Jonas Sjöstedt till Ekot.

– Vi har tidigare fått igenom en satsning på 400 miljoner till förlossningsvård. Nu kommer den här satsningen på 500 miljoner. Vi har ännu inte förhandlat detta med regeringen, men vi vill att satsningen blir permanent, säger Jonas Sjöstedt (V) till TT.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström skriver i ett pressmeddelande att regeringen "ser behov av fortsatta investeringar i förlossningsvården för att alla blivande föräldrar ska kunna ges en trygg vård, och för att de som arbetar i vården ska kunna få vettiga förutsättningar att ge den vård patienterna behöver".

Fördelas efter befolkningsmängd

Pengarna betalas ut under 2017, men får användas såväl 2017 som 2018. Tillskottet kommer att fördelas mellan landstingen efter befolkningsmängd.

Utspelet kommer samma dag som Gabriel Wikström träffar representanter från sju landsting för att prata om förlossningsvården. Med på mötet finns Ewa Back (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Västernorrlands landsting, och en av de politiker som har försvarat den omskrivna nedläggningen av BB i Sollefteå.

Läs mer: Mari tvingades föda vid en bensinmack. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.