Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V redo gå vidare med hot – redan före sommaren

Stefan Löfvens och Annie Lööfs svar på hotet om misstroendevotum • inslag från 9 juni
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt uppgifter till Ekot tänker Vänsterpartiet gå vidare med sitt hot att fälla regeringen om inte Stefan Löfven (S) tar hänsyn till Vänsterpartiets krav om marknadshyror. 

– Det kommer gå snabbt nu, säger en källa inom V till Ekot

Vänsterpartiets ledning har i helgen lagt fast en plan för hur man ska gå vidare med hotet att försöka fälla regeringen, enligt Ekot.

Partiet har tidigare hotat att fälla regeringen om det aviserade lagförslaget om fri hyressättning i nyproducerade inte skrotas. Nu säger källor inom V till Sveriges Radio att man vill att det ska ske innan sommarsemestrarna. 

Den 23 juni hålls den sista omröstningen i kammaren före sommaruppehållet, och för att hinna ska det i så fall ske redan under veckan:

– Det kommer gå snabbt nu. Vi vill agera innan riksdagen gå på ledighet, uppger en källa inom V till Ekot. 

På Vänsterpartiet vill man inte bekräfta uppgifterna:

– Just nu kan jag inte bekräfta det Ekot säger. Vi har ingen kommentar på det, säger V-ledaren Nooshi Dadgostars presskontakt Hanne Kristin Wolden.

V behöver hjälp från annat parti

För att få till en misstroendeförklaring i riksdagen behöver Vänsterpartiet stöd från ett annat parti, för det krävs nämligen 35 ledamöter och Vänsterpartiet har 27. M och KD har sagt att de inte tänker hjälpa V:

– Vänsterpartiet har riktat in sig på helt fel fråga om man vill göra skillnad för svensk välfärd och svenska arbetare. Det här handlar om nyproduktion och det kommer göra marginell skillnad i praktiken. Dessutom tror vi inte att Vänsterpartiet, till syvende och sist, är beredda att fullfölja hotet. Det här ska fram nästa år och då ska svenskarna ändå till val, har Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch sagt tidigare. 

– De vill stoppa en reform, som vi i grunden tror är bra för Sverige, så att regeringen kan överleva. Vi tänker inte vara Vänsterpartiets nyttiga idioter. Det där får de reda ut själva, sa Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vid samma tidpunkt. 

SD stöder V

Statsminister Stefan Löfven (S) avböjer att kommentera Ekots uppgifter. 

Jimmie Åkesson skriver i ett sms till Expressen att han stöder en misstroendeomröstning: 

”Stefan Löfven och hans regering är direkt skadliga för Sverige. Nu försöker de driva igenom ytterligare en reform som kommer att drabba vanligt folk. Tidigare slopade man skatten för de allra rikaste. 

Vi kommer att ta till vara varje tillfälle att byta ut regerungen, det har vi sagt länge. När det dessutom handlar om en sakfråga där vi har en annan syn så är det för oss en självklarhet att löpa linan ut. Om det inte bara handlar om tomt prat från Nooshi Dadgostar förstås, den risken finn ju.”

Centerpartiets vice partiledare Anders W Jonsson skriver i ett mejl till Expressen: 

”Det som nu ska genomföras är fri hyressättning i nyproduktion, hyrorna i befintliga lägenheter kommer alltså inte påverkas. För detta finns bred majoritet i Sveriges riksdag. Om Vänsterpartiet vill fälla en socialdemokratisk statsminister och driva Sverige mot ett extraval så är det upp till dem att tillsammans med SD, M och KD ta ansvar för den situation de vill skapa tillsammans med dem”. 

Expressen har sökt Liberalerna som har bett om att få återkomma.

Dadgostar: ”Kommer inte backa”

V-ledaren om hotet om misstroendevotum mot Stefan Löfven: ”Här går vår gräns

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.