V vill fälla Löfven med SD – om M och KD är med

Nooshi Dadgostars två alternativ till regeringen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vänsterpartiet tänker fälla regeringen – även om det är Sverigedemokraterna som tar initiativet.

Kravet är att M och KD är med.

– Vi bryr oss inte om vem som väcker frågan, säger en centralt placerad källa i Vänsterpartiet till Expressen. 

Nu är Vänsterpartiet redo att fälla regeringen även om det är Sverigedemokraterna som tar initiativet, enligt uppgifter inifrån partiet.

– Om statsministern inte har riksdagens förtroende kan han inte regera, säger en centralt placerad källa till Expressen:

Först att rapportera om planerna var SR Ekot.

Vänsterpartiet har sedan tidigare lovat att fälla Stefan Löfven om inte regeringen avstår förslaget om marknadshyror eller tar upp en diskussion med Hyresgästföreningen.

Vänsterpartiet har satt en tidsfrist för regeringen som går ut klockan 10.00 på torsdagen. V kommer troligtvis att kalla till presskonferens en timme senare – men det beror på händelseutvecklingen, enligt Expressens källa: 

– Löfven har till klockan tio på sig och pressinbjudan går inte ut före deadline.

”Vill att M och KD ska vara med”

Att fälla Stefan Löfvens regering kräver att Vänsterpartiet får stöd från Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna.

– Vi vill att M och KD ska vara med på ett misstroende, annars är det bara ett slag i luften, säger källan till Expressen.

– Om det bara är SD är det ett slag i luften, och därför är det inget vi diskuterar nu, vi kommer sträva efter en majoritet, det är det viktiga.

Enligt uppgifter till Ekot står Vänsterpartiet däremot fast vid att inte be Sverigedemokraterna om hjälp för att fälla regeringen.

V: Upp till Centerpartiet

Nooshi Dadgostar la emfas vid sitt ultimatum under tisdagen:

– Vi behöver komma till ett avslut i den här frågan. Därför har jag sagt att statsministern får antingen dra tillbaka lagförslaget eller sätta sig i förhandlingar med Hyresgästföreningen, sa hon då.

Justitieminister Morgan Johansson avfärdade kravet som oseriöst och meddelade att regeringen inte kommer att ge ytterligare besked i frågan.

Enligt Vänsterpartiet är det nu upp till Centerpartiet och Annie Lööf att kompromissa och att de annars är skyldiga till att driva fram en regeringskris.


Regeringen nobbar V:s ultimatum – ordkriget fortsätter

Frågan om marknadshyror får politikerna att hetta till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.