Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

V tvekar om las-striden: ”Vi tjänar på det här”

Martin Ådahl i SVT:s ”Agenda” om att las-förhandingarna strandade med LO.
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.Foto: SVEN LINDWALL
Centerledaren Annie Lööf.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND
Statsminister Stefan Löfven (S).Foto: SVEN LINDWALL

Alla inblandade förhåller sig just nu avvaktande i den stora las-strid som ytterst hotar att leda till regeringskris.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark har ännu inte formellt bjudit in parterna till samtal.

Vänsterpartiet för interna diskussioner om hur man ska gå vidare.

– Vi ser att vi tjänar på det här i opinionen, säger en V-källa.

Sent i fredags eftermiddag sa en enig LO-styrelse nej till det bud som låg på bordet. Då hade de återupptagna förhandlingarna mellan parterna pågått i två dagar.

Enligt överenskommelsen i Januariavtalet mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna ska las-utredningen genomföras om parterna inte kommer överens.

Men situationen kompliceras av att två av parterna – Svenskt Näringsliv och tjänstemannaförbundet PTK – var överens i fredags. Frågan är nu vad det innebär.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark har sagt att hon ska bjuda in parterna till samtal. Men någon inbjudan har ännu inte gått i väg.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).Foto: ALI LORESTANI / TT NYHETSBYRÅN

– Förhoppningen är att vi kan ha mötena den här veckan, men parterna är också upptagna med avtalsförhandlingar, säger Jennie Zetterström, pressekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet.

Planen är att bjuda in parterna var för sig till samtal, det handlar inte om några förhandlingar.

– Eva Nordmark vill ha samtal om hur parterna ser på läget och vägen framåt, säger Jennie Zetterström.

Löfven under press

Regeringen är under stor press eftersom Vänsterpartiet har hotat att rikta misstroende mot Stefan Löfven om han genomför las-utredningen. Samtidigt kräver samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna att utredningen blir lag, så länge inte parterna kommer överens.

Nu diskuteras om det avtal som två av tre parter är överens om kan bli en utväg för Löfven.

Centerpartiet, som är det parti som har drivit ändringar i arbetsrätten hårdast, har sagt att man är villig att lyssna på parterna.

V: ”Vi tjänar på det här”

I Vänsterpartiet pågår interna diskussioner om hur man ska gå vidare. Vad gör man om regeringen väljer att gå vidare med parternas förhandlingsbud i stället för den utredning som Jonas Sjöstedt krävt att Löfven ska kasta i papperskorgen?

– Det skulle vara ett sätt att komma ur det här, å andra sidan ser vi att vi tjänar på det här i opinionen. S-medlemmar går över till oss och vi får en bättre relation till facket. Det är inte sannolikt att vi säger okej till att genomföra ett lika dåligt förslag för att bli av med frågan, säger en centralt placerad vänsterpartist.

Jonas Sjöstedt, som slutar som partiledare nästa vecka, har flera gånger sagt att målet inte är att avsätta Löfven, utan att stoppa förändringarna i arbetsrätten.

Samarbetssvårigheter, missbruk eller brott skäl för uppsägning

Expressen har tagit del av den överenskommelse som PTK och Svenskt Näringsliv sa ja till, men LO röstade ner.

I den finns förändringar av reglerna för uppsägning av personliga skäl. Begreppet ”saklig grund” ändras till ”sakliga skäl”. Någon sådan förändring finns inte i utredningen. I avtalet specificeras också att sakliga skäl kan vara bristande prestationer under lång tid, arbetsvägran, samarbetssvårigheter, missbruk som inte är av sjukdomskaraktär eller brott.

Ett av de mer omdiskuterade förslagen i las-utredningen gäller fackens rätt att ogiltigförklara en uppsägning av personliga skäl. Idag innebär det att arbetsgivaren betalar lön så länge tvisten pågår.

Utredningen vill ta bort den möjligheten i företag med färre än femton anställda. I överenskommelsen som LO sa nej till ska rätten att ogiltigförklara en uppsägning kvarstå. Men arbetsgivaren ska inte behöva betala lön under tiden. Istället ska den anställda snabbare få rätt till a-kassa.

Tre undantag i stället för fem

Överenskommelsen vill ha färre undantag från turordningsreglerna än regeringens utredning. Tre i stället för fem, och det ska gälla för alla företag. I dag finns två undantag för företag med färre än tio anställda.

Andra punkter i överenskommelsen rör hyvling, när man skär ner på antalet timmar och därmed lönen på en anställning, som ska göras i turordning enligt förslaget. Det finns inte alls med i regeringens utredning.

Allmän visstidsanställning ska tas bort och ersättas med särskild visstid, som ska leda till fast anställning snabbare än i dag. Samma förslag finns i utredningen.

Regeringens utredning är fortfarande ute på remiss. Stefan Löfven har sagt att han vill invänta remissinstanserna innan han går vidare. Sista datum att svara på remissen är 26 oktober.

LYSSNA: Verkställande utskottet – Expressens podd om politik: Det är journalisternas fel 

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag. Foto: ANNA-KARIN NILSSONFoto: ANNA-KARIN NILSSON
Hör Jenny Madestam förklara vad som händer efter att las-förhandlingarna sprack i helgen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.