Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V-toppen Ida Gabrielsson sa ”jävla fittor”-repliken

Nooshi Dadgostars svar om ”jävla fittor”: Det var inte jag
Ida Gabrielsson är Vänsterpartiets vice ordförande.
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det var V-toppen Ida Gabrielsson som yttrade orden ”vilka jävla fittor” i SVT:s dokumentär ”Maktspelet”, uppger SVT

– Det var förstås dumt sagt och jag ska vårda mitt språk bättre framöver. Det är ett nyårslöfte, säger vice partiledare Ida Gabrielsson i en skriftlig kommentar till Expressen.

Repliken syftade på Socialdemokraterna och S-ledaren Magdalena Andersson har frågat sig vilken kultur som råder inom Vänsterpartiet.

Dokumentären ”Maktspelet” i SVT har skapat rubriker. Kanske framför allt på grund av en scen, filmad i september, där en person på Vänsterpartiets kansli säger ”vilka jävla fittor alltså” efter att tredje vice talmansposten gått till Centerpartiet i stället för Vänsterpartiet – praxis trogen. Orden riktades mot S efter att några socialdemokrater lagt sin röst på C-kandidaten. 

Vem som yttrade uttalandet – personen syns inte i bild – har hittills varit okänt och Vänsterpartiet har avstått från att kommentera.

Men nu skriver Michael Kucera, programchef för samhällsprogrammen på SVT, att det var Ida Gabrielsson, riksdagsledamot och Vänsterpartiets vice ordförande.

SVT: ”Går att diskutera”

Michael Kucera skriver i ”Nyhetsbloggen” på SVT: 

Vi publicerade händelsen men inte namnet på Ida Gabrielsson. Beslutet att inte publicera hennes namn går att diskutera. Som ansvarig utgivare tyckte jag inte att namnet var det centrala utan att händelsen i sig var det väsentliga. Men jag borde ha insett sprängkraften i just detta uttalande och det är mitt ansvar att Ida Gabrielssons namn skulle framkommit.”

Han skriver också att SVT valde att publicera klippet eftersom det visar hur snacket kan låta i Vänsterpartiet ”i ett upphettat läge” och att Ida Gabrielsson inte var medveten om att kameran rullade.

Kucera skriver vidare: ”När nu diskussionen kommit att handla om namnet i stället för dokumentärens innehåll så har vi ingen anledning att hemlighålla något. Och nog är det tydligt för alla som tittar på Maktspelet. SVT skyddar inte höga partiföreträdare.

Efter SVT:s avslöjande kommenterar Ida Gabrielsson sitt språkbruk själv.

– Det var förstås dumt sagt och jag ska vårda mitt språk bättre framöver. Det är ett nyårslöfte.

Magdalena Andersson kritisk

Uttalandet har kritiserats, bland annat av S-ledaren Magdalena Andersson.

– Jag har inte bett om en ursäkt, men jag kan konstatera att så skulle jag inte acceptera att man uttrycker sig i vårt parti, och jag har faktiskt aldrig hört någon göra det. Där får väl Nooshi Dadgostar fundera över kulturen i sitt parti, och hur man ser på partier som man ju också samarbetar med, sa Andersson efter SVT:s partiledardebatt i söndags kväll.


Här avslöjar SVT Jimmie Åkessons hemliga kod

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.