Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

V-toppen hemma
med barn – får lön

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Linda Snecker.
Foto: Sven Lindwall
Gudrun Schyman.
Foto: Sven Lindwall

V-toppen Linda Snecker har varit föräldraledig under våren - men när riksdagen stängde för sommaruppehåll trädde hon i tjänst och kan därför kvittera ut 61 000 kronor i månaden under semestern. 

När riksdagen öppnar i höst går hon åter på föräldraledighet.

– Provocerande, säger tidigare Vänsterledaren Gudrun Schyman.

Riksdagsledamöter som är föräldralediga eller sjukskrivna tjänar pengar på att formellt träda i tjänst när riksdagen tar jul- och sommarledigt.

Men efter flera uppmärksammade fall i början av 2000-talet har det blivit allt ovanligare.

I år var det bara en riksdagsledamot som återgick i tjänst från föräldraledigheten i samband med att riksdagen stängde för sommaruppehåll:

Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker.

Snecker återtog sin plats

Hon har varit föräldraledig under våren men återtog sin plats som riksdagsledamot med fullt riksdagsarvode dagen då riksdagen stängde för sommarlov, den 22 juni.

Samtidigt meddelade hon riksdagsförvaltningen att hon har för avsikt att återuppta föräldraledigheten när riksdagen öppnar igen i augusti. Då tänker hon vara ledig till den 21 december när riksdagen stänger på nytt.

– Genom detta drygar hon ut sina föräldradagar och får samtidigt fullt arvode när hon uppenbarligen är hemma och tar hand om barnet, säger en uppgiftslämnare i riksdagen.

När Expressen i går konfronterade V-toppen Linda Snecker medgav hon de faktiska omständigheterna och hävdade att hon har för avsikt att jobba hemifrån under sommaren.

– Nu när det inte är något arbete i Stockholm så kliver jag på, säger hon.

Vad ska du jobba med i sommar då?

– Då skriver jag alla mina motioner och ett rättspolitiskt program. Det är vad de flesta riksdagsledamöter gör.

Snecker har även berättat för SVT om sitt val.

"Väldigt provocerande"

Den tidigare Vänsterledaren Gudrun Schyman, i dag partiledare för Feministiskt initiativ, tror knappt sina öron när hon hör om den tidigare partikamraten.

– Jag tycker det är väldigt provocerande. Det finns inget som helst försvar för detta, säger Schyman i samband med ett besök i Expressens valstuga i Almedalen.

Ordinarie ersättning till riksdagsledamöter är 61 000 kronor i månaden. Är man föräldraledig får man ersättning från Försäkringskassan samt ett föräldrapenningtillägg från riksdagen på 836 kronor per dag för de dagar man tar ut föräldrapenning från Försäkringskassan.

– Om man då slår ihop den föräldrapenning man får från Försäkringskassan plus det föräldrapenningtillägget man får härifrån blir det ungefär 90 procent av arvodet, säger Gunnar Löfquist, arvodesadministratör i riksdagen, och fortsätter:

– Det är fullt möjligt att avsluta sin föräldraledighet efter att riksdagen stängt för sommaren och återuppta den efter sommaren igen men det är ovanligt. Det är inte vanligt. Det var längesedan någon gjorde det.

Här är fler som gjort likadant

V-toppen Linda Snecker är inte den enda ledamoten som återträtt i tjänst från barnledighet när Riksdagen stänger. Här är fler:

■ Åsa Domeij, MP, återgick i tjänst när riksdagen tog sommaruppehåll 2004. Likadant gjorde hon inför jullovet 2002.

■ Riksdagsledamöterna Lena Sandlin-Hedman, S  och Karin Enström, M, gjorde likadant 2004.

■ Riksdagsledamoten Rossana Dinamarca uppmärksammades när hon återinträdde i tjänst innan riksdagen stängde för sommaruppehåll 2004 och var kvar i tjänst även efter det. Hon gick alltså inte tillbaka till föräldraledighet när riksdagen öppnades.

■ Kenth Härstedt, S, Johan Pehrson, FP, och Sofia Larsen, C, avslutade alla sin barnledighet och gick tillbaka till jobbet samma dag som riksdagen började sitt jullov 2003.

■ Amanda Agestav, KD, gick tillbaka i tjänst precis samma dag som riksdagen stängde för sommaruppehåll 2002, mindre än två veckor efter att hon fått barn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.