Linda Snecker. Foto: Sven LindwallLinda Snecker. Foto: Sven Lindwall
Linda Snecker.  Foto: Sven Lindwall
Gudrun Schyman. Foto: Sven LindwallGudrun Schyman. Foto: Sven Lindwall
Gudrun Schyman. Foto: Sven Lindwall

V-toppen hemma
med barn – får lön

Publicerad

V-toppen Linda Snecker har varit föräldraledig under våren - men när riksdagen stängde för sommaruppehåll trädde hon i tjänst och kan därför kvittera ut 61 000 kronor i månaden under semestern.

När riksdagen öppnar i höst går hon åter på föräldraledighet.

– Provocerande, säger tidigare Vänsterledaren Gudrun Schyman.

Riksdagsledamöter som är föräldralediga eller sjukskrivna tjänar pengar på att formellt träda i tjänst när riksdagen tar jul- och sommarledigt.

Men efter flera uppmärksammade fall i början av 2000-talet har det blivit allt ovanligare.

I år var det bara en riksdagsledamot som återgick i tjänst från föräldraledigheten i samband med att riksdagen stängde för sommaruppehåll:

Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker.

Snecker återtog sin plats

Hon har varit föräldraledig under våren men återtog sin plats som riksdagsledamot med fullt riksdagsarvode dagen då riksdagen stängde för sommarlov, den 22 juni.

Samtidigt meddelade hon riksdagsförvaltningen att hon har för avsikt att återuppta föräldraledigheten när riksdagen öppnar igen i augusti. Då tänker hon vara ledig till den 21 december när riksdagen stänger på nytt.

– Genom detta drygar hon ut sina föräldradagar och får samtidigt fullt arvode när hon uppenbarligen är hemma och tar hand om barnet, säger en uppgiftslämnare i riksdagen.

När Expressen i går konfronterade V-toppen Linda Snecker medgav hon de faktiska omständigheterna och hävdade att hon har för avsikt att jobba hemifrån under sommaren.

– Nu när det inte är något arbete i Stockholm så kliver jag på, säger hon.

Vad ska du jobba med i sommar då?

– Då skriver jag alla mina motioner och ett rättspolitiskt program. Det är vad de flesta riksdagsledamöter gör.

Snecker har även berättat för SVT om sitt val.

"Väldigt provocerande"

Den tidigare Vänsterledaren Gudrun Schyman, i dag partiledare för Feministiskt initiativ, tror knappt sina öron när hon hör om den tidigare partikamraten.

– Jag tycker det är väldigt provocerande. Det finns inget som helst försvar för detta, säger Schyman i samband med ett besök i Expressens valstuga i Almedalen.

Ordinarie ersättning till riksdagsledamöter är 61 000 kronor i månaden. Är man föräldraledig får man ersättning från Försäkringskassan samt ett föräldrapenningtillägg från riksdagen på 836 kronor per dag för de dagar man tar ut föräldrapenning från Försäkringskassan.

– Om man då slår ihop den föräldrapenning man får från Försäkringskassan plus det föräldrapenningtillägget man får härifrån blir det ungefär 90 procent av arvodet, säger Gunnar Löfquist, arvodesadministratör i riksdagen, och fortsätter:

– Det är fullt möjligt att avsluta sin föräldraledighet efter att riksdagen stängt för sommaren och återuppta den efter sommaren igen men det är ovanligt. Det är inte vanligt. Det var längesedan någon gjorde det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag