Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V slopar formulering om charterresor efter kritik

Följ senaste nytt i Expressen TV.
En klimatdebatt har blossat upp i Vänsterpartiet. Orsaken är en formulering gällande charterresor – och om den hör hemma i partiets valplattform eller inte, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Foto: SHUTTERSTOCK
Jens Holm, klimatpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, var kritisk mot formuleringen.
Foto: JANN LIPKA / PRESSBILD

En klimatdebatt har blossat upp i Vänsterpartiet.

Orsaken är en formulering gällande charterresor – och om de ska nämnas i partiets valplattform eller inte, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Jag tycker inte att det hör hemma i ett resonemang hur vi ska minska utsläppen i Sverige, Jens Holm, klimatpolitisk talesperson till radion.

På fredag inleds Vänsterpartiets årliga kongress – en kongress som i år kommer att genomföras helt digitalt. 

Samtidigt har en klimatdebatt blossat upp i partiet. Orsaken är en formulering kring charterresornas vara eller icke vara i partiets kommande valplattform, något som ombuden ska besluta om vid helgens kongress. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

I den kritiserade formuleringen stod det: 

”De allra flesta i Sverige konsumerar efter behov. Vi använder bilen för att ta oss till en avlägsen mataffär, åker kanske på charter under den årliga semestern eller köper nya kläder i takt med att barnen växer”.

Klimatpolitiska talespersonen: ”Hör inte hemma”

Men efter intern kritik har ledningen nu valt att stryka formuleringen ur partiets valplattform.

Jens Holm är klimatpolitisk talesperson för Vänsterpartiet och reagerade kraftigt på den ursprungliga formuleringen och ansåg att det skickade fel signaler kring resandet.

– Jag tycker inte att det hör hemma i ett resonemang hur vi ska minska utsläppen i Sverige. Även om jag inte tycker vi ska moralisera över att människor flyger någon gång ibland. Men man behöver inte skriva ut så att det kan tolkas som något positivt ur klimathänseende, säger han till radion.

Se även:
Tegnell: ”Covid-19 snart inte längre en samhällsfarlig sjukdom”

”Vi pratar dagar eller veckor”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.