Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V-profilerna: Löfven borde ha fattat detta

"Vi kommer aldrig rösta på Åkesson eller Kristersson"
”Vänsterpartiet har blivit kraftfullt förödmjukade, det går inte att bara acceptera”, säger Gudrun Schyman.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Det är dags att fälla Stefan Löfvens regering, tycker Gudrun Schyman, Lars Ohly och Ulla Hoffman.

De tidigare V-ledarna är eniga: Marknadshyrorna är en tillräckligt stor fråga, Vänsterpartiet förnedrades i januariöverenskommelsen och Stefan Löfven borde ha förstått vad som skulle hända.

– Vänsterpartiet har blivit kraftfullt förödmjukade, det går inte att bara acceptera, säger Gudrun Schyman.

Stefan Löfven kan stå inför en regeringskris. En majoritet i riksdagen saknar förtroende för statsministern och säger sig vilja regeringen ska avsättas. 

Vänsterpartiet gör rätt i att fälla regeringen, enligt de tidigare partiledarna Gudrun Schyman (1993-2003), Ulla Hoffman (2003-2004) och Lars Ohly (2004-2012).

– Vänsterpartiet gör det de ska, de gör det som de sagt att de skulle göra från början, alltså att de stöder den här regeringen under förutsättning att de här två frågorna inte skulle behandlas: Arbetsrätten och hyrorna, säger Gudrun Schyman.

– När man släppte fram regeringen sa man att det fanns två röda linjer som inte fick passeras. En av dem var marknadshyressättning – och det har regeringen och Centerpartiet vetat om i två år, säger Lars Ohly. 

– Makten ligger nu hos folket och det är Nooshi Dadgostars förtjänst. Det viktiga är att Hyresgästföreningen är med och accepterar det här. Man måste tänka på vad man ställer till med, säger Ulla Hoffmann.

Även Nooshi Dadgostars föregångare Jonas Sjöstedt, som ledde partiet 2012-2020, är kritisk till regeringens hantering.

”Vänsterpartiet har gjort precis som man sagt och lovat. Socialdemokraterna struntar i att ens tala med ett parti man är beroende av”, skriver han på Twitter och fortsätter:

”När Löfven och Lööf har fått svalna lite är det logiska att de släpper tankarna på marknadshyror.”

”Om man går vidare med ett sånt förslag vore det oerhört märkvärdig om Vänsterpartiet la sig platt”, säger Lars Ohly.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

”Man har förnedrat sig en gång”

Den utlösande orsaken är att Vänsterpartiet inte fått igenom sina krav på processen kring förslaget om marknadshyror i nyproduktion. 

– Om man går vidare med ett sånt förslag vore det oerhört märkvärdig om Vänsterpartiet la sig platt, man har förnedrat sig en gång i januari för två och ett halvt år sedan. Skulle man låta sig förnedras en gång till så skulle man nästan visa att man är värd att förnedras, säger Lars Ohly.

Nooshi Dadgostar menar att regeringen själva tvingat fram hennes misstroendeförklaring.

– Vi har i två års tid sagt att det här förslaget inte har parlamentariskt stöd, ändå tvingar de fram det.

Schyman Ohly och Hoffman är också överens om att Löfven borde varit förberedd på att misstroendeförklaringen skulle komma.

– Han är statsminister och han ska leda det här landet. I det här läget saknar jag Göran Persson. Han var förberedd och hade kollat upp alla utgångar, säger Ulla Hoffman.

”Han är statsminister och han ska leda det här landet. I det här läget saknar jag Göran Persson. Han var förberedd och hade kollat upp alla utgångar”, säger Ulla Hoffman.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYR¿N

”Får inte vara så arrogant som statsminister”

– Det är inte ett gott politiskt handlag av Stefan Löfven och Annie Lööf. De har vetat om det i två och ett halvt år, säger Ohly som anser att det är regeringen och Löfven som är ansvariga för att utlösa krisen.

– Stefan Löfven säger att det inte finns något förslag, men så vet han att januariavtalet måste hålla. Man får inte vara så arrogant som statsminister. Vad ska han göra med Annie Lööf om folk säger att de inte vill ha marknadshyror, säger Ulla Hoffman. 

– Det kan inte komma som en överraskning, det här har inte bara dimpt ner i dag, det har varit flera utspel om hyrorna och hot om att göra verklighet av ett misstroende. Nu kom Sverigedemokraterna och tog en poäng på det, säger Gudrun Schyman.

Finns det ett problem för Vänsterpartiet att man spelar Sverigedemokraterna i händerna? 

– Nej, så kan man inte tolka det. Vänsterpartiet har inte tillräckligt många mandat själv så det måste till fler ledamöter för att det ska bli ett misstroende, det visste Vänsterpartiet. Jag tror att Vänsterpartiets väljare tycker att man gör helt rätt när de visar att man inte är en dörrmatta, säger Gudrun Schyman.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.