Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

V: "Privata företag ska inte kunna ta ut vinst"

Jonas Sjöstedt, partiledare för V, skriver på DN Debatt i dag att privata företag i vården och skolan inte ska kunna ta ut vinst.Foto: Mikael Sjöberg

Vänsterpartiet vill ha en ny lagstiftning om skattemedel till vård och utbildning. Förslaget handlar om att skattefinansieringen av vård och utbildning inte ska kunna gå till företag med vinstsyfte, skriver Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson på DN Debatt.

Ska välfärdsaktörer med vinstintresse finansieras med skattemedel?

Det är Vänsterpartiets dag i Almedalen och partiet presenterar i dag sitt nya förslag. På DN Debatt skriver Jonas Sjöstedt, partiledare, och Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson, att ett vinstintresse inom vård och utbildning skadar själva verksamheten. Detta, menar de, kan leda till att fel grupper prioriteras eller att personaltätheten försämras. Enligt Vänsterpartiet minskar då förtroendet för välfärden och kvalitén kan sjunka.

Därför vill partiet lagstifta om att "skattemedel för kärnverksamheterna inom vård, skola, förskola och äldreomsorg inte ska kunna gå till vinstsyftande eller vinstutdelande företag". Eventuella överskott ska i stället stanna i verksamheten och återinvesteras.

Privata aktörer kan skattefinansieras - om de inte tar ut vinst

Privata aktörer inom dessa områden ska fortsätta få skattefinansiering, men endast om de "bedriver sin verksamhet utan vinstsyfte och vinstutdelning". Vill man driva dessa företag med vinstsyfte får man göra det men får då inga skattemedel till detta.

Partiet vill även införa en ny lagstiftning om att huvudmannen för välfärdsverksamheterna, alltså kommunen, landstinget eller staten, ska bestämma när och var icke-offentliga aktörer får etableras. Företagen ska inte själva få bestämma var de vill starta en skattefinansierad verksamhet.

Lagen om valfrihetssystem (LOV) ska därmed upphävas liksom berörda delar i skollagen och hälso- och sjukvårdslagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.