Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

V-utspelet: ”Kriminalisera ansvariga politiker”

Se det senaste avsnittet av Bara Politik.
Momodou Malcolm Jallow (V) fick skarpa reaktioner på sitt uttalande. Foto: SVT / Skärmdump
”Det är oftast i diktaturer som politiker argumenterar för att kasta politiska motståndare i fängelse”, säger justitieminister Morgan Johansson i talarstolen. Foto: SVT / Skärmdump

Momodou Malcolm Jallow (V) vill inte kriminalisera köp av hyreskontrakt. 

Under en riksdagsdebatt riktade han sig i stället mot sina motdebattörer – och sa att politiker borde straffas för den usla bostadspolitiken.

Utspelet fick många att reagera.

– Det är oftast i diktaturer som politiker argumenterar för att kasta politiska motståndare i fängelse, säger justitieminister Morgan Johansson i talarstolen.

Det var under en riksdagsdebatt om handel med hyreskontrakt på torsdagseftermiddagen som Vänsterpartiets Momodou Malcolm Jallow vände sig till sina motdebattörer.

V-politikern argumenterade för att det är fel att kriminalisera köp av bostadskontrakt eftersom han menade att de som köper kontrakten är i en utsatt situation. 

– Om vi hade följt lagen hade barnfamiljer inte varit hemlösa i Malmö. Då hade bostadsbrist inte funnits i Sverige. Det är politiker som har misslyckats. Varför kriminaliserar vi inte de ansvariga politikerna? Och säger: ”Ni följer inte lagen, därför måste ni straffas”, sade Malcolm Jallow.

– Om vi kan kriminalisera offer för något vi har skapat själva, då tycker jag att om politiker bryter mot lagen då är det bara rätt att lagföra dessa politiker.

”Går över en gräns”

Motdebattörerna höll inte med om att det främst är fattiga som har möjlighet att köpa sig till ett bostadskontrakt. Framför allt markerade många mot uttalandet om att politikerna bakom bostadspolitiken skulle straffas. 

– Det är oftast i diktaturer som politiker argumenterar för att kasta politiska motståndare i fängelse. Som justitieminister vill jag vara tydlig med att lagen omfattar alla, politiker också. Vi döms i samma domstol som alla andra. När man argumenterar för att politiska motståndare ska sättas i fängelse för sina åsikter då går man över en gräns och det måste jag markera mot, sade Morgan Johansson (S).

Även Centerpartiets Ola Johansson reagerade:

– Det är en obehaglig argumentation att föra från en talarstol i Sveriges riksdag.

L-ledamoten Robert Hannah skriver på Twitter:

”Otroligt märklig riksdagsdebatt idag om kriminalisering av köp av hyreskontrakt. Vänsterpartisten Mamodou Jallow tycker politiker ska hamna i fängelse istället för de som köper hyreskontrakt... för att de inte ordnar bostäder till alla.”

Momodou Malcolm Jallow: ”Retorisk fråga”

När Expressen når Momodou Malcolm Jallow säger han att det var en ”retorisk fråga”.

– Jag säger inte att man ska straffa dem. Det handlar om att vi som politiker är ålagda att göra något som vi misslyckas med. Vi får inga konsekvenser för det men vill i stället straffa de utsatta. De här reaktionerna är skitsnack och populism.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kommenterar partikollegans uttalande:

– Jag tycker att det är bra att Momodou klargör att han menar det här bildligt. Han är upprörd över att barn vräks och hamnar på gatan, och han tycker att det är orimligt att den som tvingas köpa ett hyreskontrakt kriminaliseras. Vi behöver en mer rättvis bostadspolitik.

Den 1 oktober i år träder de nya, strängarna reglerna för handel med hyreskontrakt i kraft.

https://twitter.com/RobertHannah85/status/1139127810742730753