Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

V-politikern: "Finns ett drev mot mig i partiet"

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) hotar med att bli politisk vilde.Foto: Maria Hansson
Partiets partisekreterare Aron Etzler har nu haft ett allvarligt samtal med ledamoten.Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) spred högerextrem propagandafilm på nätet, avslöjade Expo tidigare.

Partiets partisekreterare Aron Etzler har nu haft ett allvarligt samtal med ledamoten – och kommit fram till att hon ska skriva en rejäl ursäkt.

Samtidigt går Kakabaveh ut på Facebook och hotar med att bli politisk vilde:

– Det finns ett drev mot mig i paritet. Men de vet att jag inte lämnar min riksdagsplats, säger hon.

Det var tidningen Expo som avslöjade att den vänsterpartistiska riksdagsledamoten spred en högerextrem film på Facebook. Filmen är hämtad från fascistiska Nordisk ungdoms Youtube-kanal och pekar bland annat ut somalier som våldtäktsmän och tjuvar.

I klippet finns också en SVT logga – men den är falsk och har klippts in. SVT själva känner inte ens igen filmen och presschefen Catarina Wilson säger till Expo att det är uppenbart att Nordisk ungdom har lagt på en SVT-logga på ett filmklipp och gjort en översättning.

Inlägget är raderat

Amineh Kakabavehs förklaring till Expo är att hon trodde att filmen kom från SVT och att hon inte tittat på hela klippet.

– Jag har förstått nu att det var rasistiska saker som sades, säger hon.

Inlägget är borttaget och Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler har under dagen haft ett allvarligt samtal med Amineh Kakabaveh.

– Vi hade ett allvarligt samtal och kom fram till att Amineh ska publicera en rejäl och uppriktigt ursäkt. Och mycket vad som händer efter det är upp till Amineh själv, säger han.

Kan bli politisk vilde

Men under eftermiddagen har Amineh Kakabaveh gått ut på sin Facebook och skrivit ännu ett inlägg. Där riktar hon bland annat kritik mot Aron Etzler och anklagar honom för förtal. Kakabaveh skriver även att om hon ska uteslutas från partiet – kan det lika gärna göras med en gång. Samtidigt har hon inga planer på att lämna riksdagen:

"Min riksdagsplats kommer jag inte lämna och min kamp kommer att fortsätta mot alla former av rasism och kvinnoförtryck samt islamisk fundamentalism", skriver hon i inlägget på Facebook.

När Expressen ringer upp Amineh Kakabaveh förklarar hon att hon inte känner sig rättvist behandlad av partiet:

"Håller på med mobbning"

– Det var fel av mig att sprida inlägget, visst, men de öser på och använder media som en megafon mot mig. Jag orkar inte mer, för de håller på med mobbning. Men de vet att jag inte lämnar min riksdagsplats, säger hon.

Aron Etzler själv har inte läst inlägget.

– Men det får stå för henne. Det jag kan säga är att vi hade ett möte i dag och kom fram till det här, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.