Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

V-politiker: Måste vara högre krav

Vänsterpartiets Linda Snecker vill se längre utbildning för ordningsvakter. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Längre utbildning och en översyn av polisens lämplighetsprövning av ordningsvakter. 

Det öppnar politiker för efter att ha tagit del av Expressens granskning av vaktbolagen. 

– Det är klart att kopplingar till rörelser som står för våldsbejakande extremism är uteslutet. Det går inte att förena, säger Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiska talesperson. 

Expressen har kartlagt vaktbolagen och hittat över 170 personer som har koppling till högerextremism

Linda Snecker, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson, reagerar starkt på granskningen. 

– Så här får det självklart inte gå till. Vi kan inte ha ordningsvakter som går omkring och har de här fruktansvärda, omänskliga åsikterna och som många kommuner och många regioner samtidigt anställer för att skapa trygghet för oss alla, säger hon. 

Linda Snecker säger hon har tagit upp frågan om vilken utbildning ordningsvakter ska ha med inrikesminister Mikael Damberg (S). Hon säger också att det är vaktbolagens ansvar att de här personerna inte ska finnas med på personallistorna. 

– Bolagen måste ha längre utbildningar för ordningsvakter. I dag är det en utbildning på en eller två veckor. Efter de här veckorna får man använda ganska mycket våld mot helt vanliga människor. Det är inte rimligt. Det måste vara högre krav, längre utbildning i konflikthantering, mänskliga rättigheter och i att lösa situationer som kan uppstå. Uppenbarligen behövs det också att vi varje dag arbetar mot främlingsfientlighet och att vi arbetar antirasistiskt i vårt samhälle. 

Johan Forssell: Se över lämplighetsprövning 

Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiska talesperson, tycker inte att man ska utesluta längre utbildning för ordningsvakter. Han öppnar också för att se över den lämplighetsprövning som polisen gör vid förordnandet av en ordningsvakt. 

– Jag tycker att man kan fundera på om den behöver stramas upp eller förändras på något sätt. Min bild är också att ordningsvakternas tjänster efterfrågas allt mer när vi har den oerhörda brist på poliser som vi har i Sverige nu och som vi kommer ha framöver. 

 

Johan Forssell. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Han säger att det handlar om en yrkesgrupp som har ett viktigt jobb i samhället och att det ställs höga krav på att de ska ha gott omdöme. 

– Det är klart att kopplingar till rörelser som står för våldsbejakande extremism är uteslutet. Det går inte att förena. Jag vill också säga att det handlar om en liten grupp, även om det är många i er granskning så är det väldigt många som har det här yrket. Att några har de här mycket dåliga kopplingarna får inte kasta dåligt ljus över en hel yrkesgrupp, säger Johan Forsell. 

Andreas Carlson: ”Skrämmande högt antal” 

Andreas Carlson, Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson, säger att granskningen visar ett ”ett skrämmande högt antal vakter med vitmaktkoppling.”

– Vaktbolagen måste ta sitt ansvar för att rensa ut de ruttna äpplena. Även med 10 000 fler poliser, som KD vill se, kommer vaktbolagens åtaganden ofrånkomligen att öka i framtiden, säger han i ett uttalande och tycker att ett sätt att höja nivån är att ställa högre krav på utbildning. 

– Utbildningen skulle kunna vara ett bättre tillfälle att identifiera olämpliga aspiranter, säger Andreas Carlson vidare. 

Rasmus Ling: Måste ställa krav 

Rasmus Ling, Miljöpartiets rättspolitiska talesperson tycker att granskningen är oroväckande. 

– Säkerhetsutbildningen är väldigt kort, jag tycker att det finns skäl att fundera över om man behöver förändra och förlänga den. Vi måste ställa krav på de som har ett sådant här förtroende och har den här typen av jobb som vakter och väktare. 

Miljöpartiet har nu suttit i regering i fyra och ett halvt år. 

– Man kan alltid diskutera om det borde gjorts mer, men jag tycker att vi behöver föra en diskussion om på vilket sätt utbildningen kan förändras och vilka krav vi kan ställa. Det har som har avslöjats här är inte acceptabelt, säger Rasmus Ling. 

Johan Pehrson, Liberalernas rättspolitiska talesperson, säger att han förutsätter att de företag granskningen berör går till botten med sina värdegrunder. 

– Det här är ju en växande bransch, med många människor som har ett stort patos för att hjälpa människor och skapa trygghet. Men det är klart att de här människorna med de här vanföreställningarna svårligen kan göra ett bra jobb hos sin uppdragsgivare, säger han och menar att man behöver fundera på hur man ska komma till rätta med problemet. 

– Rent rättsligt är det en fråga om de här personerna begår brott mot sin uppdragsgivare, genom att de på plats inte gör det jobb de bör göra. Men vi har åsiktsfrihet i Sverige, det är samtidigt viktigt att slå fast. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.