Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V-politiker försvarar Revolutionära fronten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ung Vänsters ordförande i Örebro Markus Allard.
Foto: Sven Lindwall

Flera personer med koppling till det vänsterextrema nätverket Revolutionära fronten har anhållits av polisen efter tillslag på adresser i Västerås, Eskilstuna och Stockholm.

Men Ung Vänsters ordförande i Örebro Markus Allard tar rörelsen i försvar.

– När nazisterna har hotat mig, så finns de där och skyddar. Mer än vad polisen någonsin har gjort, säger Allard till Tvärsnytt.

Tre polismyndigheter slog på tisdagsmorgonen till mot personer med kopplingar till vänsterextrema nätverket Revolutionära fronten.

Personer med kopplingar till Revolutionära fronten misstänks av polisen för att ligga bakom ett antal misshandelsfall och skadegörelser.

Bland annat misstänks en 18-åring för grov misshandel.

Under tillslaget mot personerna hittade polisen gatustridsvapen och material för brandbomber.

Ung Vänsters ordförande i Örebro Län, Markus Allard, gillar Revolutionära Frontens sida på Facebook, uppger SVT:s Tvärsnytt.

Han tar även organisationen i försvar.

– Ärligt talat jag tyckte inte det är värre än att gilla polisen på Facebook. Hade det inte funnits självförsvar för såna som mig hade jag aldrig kunnat varit politiskt aktiv, säger Markus Allard till SVT:s Tvärsnytt.

"Skyddar"

På SVT:s fråga om han ser något problem med att stötta den här typen av organisation som vänsterpartist svarar han:

– Nej. Det jag gör att jag gillar dem på Facebook. De är en anledning att jag överhuvudtaget kan vara aktiv. När nazisterna har hotat mig, så finns de där och skyddar. Mer än vad polisen någonsin har gjort.

Allard anser att regeringens politik i själva verket är värre än våldet som Revolutionära fronten har stått för.

– Vi vanvårdar en hel generation på äldreboenden för att folk ska kunna plocka ut vinster. Det är våld, det är att sätta sig över en demokrati. Det är inte i närheten av det som Revolutionära Fronten har gjort, eller står anklagad för, säger Allard till SVT:s Tvärsnytt.

Markus Allard är förutom ordförande i Ung Vänster också ersättare i kommunfullmäktige i Örebro. Partiet ville att han skulle lämna uppdraget redan i maj efter att Allard på Twitter jämfört S-ledaren Stefan Löfven med Adolf Hitler.

– Han representerar inte längre partiet i våra ögon. Vi ser honom som en politisk vilde, säger ordförande för styrelsen i Vänsterpartiet i Örebro, Hans Holberg till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.